Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο βουνά 100 φορές ψηλότερα του Έβερεστ -Βρίσκονται 2.000 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης - iefimerida.gr

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο βουνά 100 φορές ψηλότερα του Έβερεστ -Βρίσκονται 2.000 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης

Αεροφωτογραφία του όρους Έβερεστ
Αεροφωτογραφία του όρους Έβερεστ / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μεγαλύτερα βουνά της Γης, πάνω από 100 φορές ψηλότερα του Έβερεστ, ανακάλυψαν επιστήμονες στα όρια μεταξύ Αφρικής και Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», τα δύο βουνά βρίσκονται θαμμένα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης και οι κορυφές τους αγγίζουν τα 1.000 χλμ. - ύψος πολύ μεγαλύτερο εκείνου των περίπου 8,8 χλμ. του Έβερεστ, που συνεχίζει, πάντως, να ρίχνει... μπόι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ολλανδοί ερευνητές εικάζουν ότι τα βουνά αυτά ενδεχομένως σχηματίστηκαν πριν από τουλάχιστον μισό δισ. χρόνια, αλλά μπορεί να είναι και ηλικίας τεσσάρων δισ. ετών, όταν σχηματίστηκε η Γη.

Τα βουνά βρίσκονται μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα της Γης

«Ουδείς γνωρίζει τι είναι [τα βουνά αυτά] και κατά πόσον είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ή αν βρίσκονται εκεί εδώ και εκατομμύρια ή ίσως και δισ. χρόνια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Arwen Deuss, σεισμολόγος και καθηγήτρια Δομής και Σύνθεσης του εσωτερικού της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The New York Post.

Tα τεράστια υπόγεια βουνά βρίσκονται κάτω από την Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό
Tα τεράστια υπόγεια βουνά βρίσκονται κάτω από την Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό / Εικόνα: Edward Garnero; S. W. French, B. A. Romanowicz, Geophys. J. Int. 199, 1303, 2014.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, τα δύο τεράστια βουνά βρίσκονται στo όριο μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα της Γης, του ημισυμπαγούς στρώματος υπό τον φλοιό της, κάτω από την Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα βουνά εντοπίστηκαν στο όριο μεταξύ του μανδύα και του εξωτερικού τμήματος του πυρήνα της Γης
Τα βουνά εντοπίστηκαν στο όριο μεταξύ του μανδύα και του εξωτερικού τμήματος του πυρήνα της Γης / Γράφημα: Wikipedia

Περιβάλλονται από ένα τεράστιο «νεκροταφείο τεκτονικών πλακών που έχουν μεταφερθεί εκεί με μια διαδικασία που ονομάζεται "βύθιση'', κατά την οποία μια τεκτονική πλάκα χώνεται κάτω από μια άλλη και βυθίζεται σε όλη τη διαδρομή από την επιφάνεια της Γης σε βάθος σχεδόν τριών χιλιομέτρων», είπε η δρ Deusss.

Πώς εντόπισαν οι ερευνητές τα τεράστια βουνά

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες την ύπαρξη τεράστιων δομών κρυμμένων βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης, χάρη στα σεισμικά ωστικά κύματα που διατρέχουν κατά κύματα το εσωτερικό της Γης. Μεγάλοι σεισμοί κάνουν τον πλανήτη να χτυπά σαν κουδούνι και ακούγεται «ασυντόνιστος» όταν τα ωστικά κύματα προσκρούουν σε ανώμαλα αντικείμενα όπως οι υπερήπειροι.

Έτσι, ακούγοντας προσεκτικά τον τόνο που φθάνει στην άλλη πλευρά του πλανήτη, οι επιστήμονες είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια εικόνα αυτού που κρύβεται από κάτω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βλέπουμε ότι τα σεισμικά κύματα επιβραδύνονται εκεί», είπε η Δρ Deuss, εξηγώντας πώς έτυχε να ανακαλύψουν τα υπόγεια βουνά, τα οποία αναφέρονται ως «Μεγάλες Επαρχίες Χαμηλής Σεισμικής Ταχύτητας» ή LLSVP γι' αυτόν τον λόγο.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα βουνά αυτά είναι πιο θερμά από τις γειτονικές τεκτονικές τους πλάκες.

Οι επιστήμονες άρχισαν να αναζητούν τις υπόγειες αυτές δομές κατά τη μελέτη της λεγόμενης απόσβεσης των σεισμικών κυμάτων, η οποία είναι η «ποσότητα ενέργειας που χάνουν τα κύματα όταν ταξιδεύουν στη Γη», όπως εξήγησε η συνάδελφος της Δρ. Duess, Sujania Talavera-Soza.

«Αντίθετα με τις προσδοκίες μας, βρήκαμε μικρή απόσβεση στα LLSVP, κάτι που έκανε τους τόνους να ακούγονται πολύ δυνατά εκεί» είπε, προσθέτοντας: «Αλλά βρήκαμε πολύ απόσβεση στο "νεκροταφείο" των κρύων πλακών, όπου οι τόνοι ακούγονταν πολύ απαλοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα βουνά, που ανακαλύφθηκαν, αποτελούνται από πολύ μεγαλύτερους κόκκους από τις γύρω πλάκες, καθώς δεν θα απορροφούσαν τόση ενέργεια από τα διερχόμενα σεισμικά κύματα. «Αυτοί οι ορυκτοί κόκκοι δεν αναπτύσσονται από τη μια μέρα στην άλλη, κάτι που μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: τα LLSVP είναι πολύ πιο παλιά από τα γύρω "νεκροταφεία πλακών"», είπε η Sujania Talavera-Soza.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βουνά Έβερεστ γη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ