Πιθανή βουλγαρική μετάλλαξη απειλεί την Ευρώπη -«Εκρηκτικό» το μείγμα χαμηλού εμβολιασμού και διάδοσης του ιού στη χώρα - iefimerida.gr

Πιθανή βουλγαρική μετάλλαξη απειλεί την Ευρώπη -«Εκρηκτικό» το μείγμα χαμηλού εμβολιασμού και διάδοσης του ιού στη χώρα

Γκράγιτι για τον κορωνοϊό σε τοίχο της Σόφιας στη Βουλγαρία
Γκράφιτι για τον κορωνοϊό σε τοίχο της Σόφιας, στη Βουλγαρία / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την έντονη ανησυχία της για την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη Βουλγαρία εκφράζει η ΕΕ, καθώς η χώρα των «27» με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί όλη την Ευρώπη.

Η γειτονική Βουλγαρία βιώνει μια από τις πιο επιθετικές εξάρσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα ανέφερε σήμερα 2.785 νέες λοιμώξεις, λιγότερες από την κορύφωση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο, και 155 νέους θανάτους.

Η πανδημία έχει αφαιρέσει τη ζωή σε 26.985 ανθρώπους μέχρι τώρα στη Βουλγαρία, μια χώρα με πληθυσμό 7.000.000 κατοίκων.

Μπρετόν: Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν, βρέθηκε στη Σόφια την Παρασκευή και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες», είπε χαρακτηριστικά.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη Βουλγαρία είναι μόλις 24.39%, πολύ πιο χαμηλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος, γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε.

Πώς μπορεί να προκύψει μια μετάλλαξη

Το φαινόμενο των μεταλλάξεων δεν είναι σπάνιο, ούτε πρωτόγνωρο στους επιστήμονες, καθώς αποτελεί συνηθισμένη εξέλιξη σε περιπτώσεις ιών όπως ο κορωνοϊός.

Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί και το έχουμε ήδη βιώσει σε παγκόσμια κλίμακα με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής νέας μετάλλαξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες γενετικές αλλαγές στον κορωνοϊό μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο μεταδοτική παραλλαγή», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Ρόμπερτ Μπόλινγκερ. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την παραλλαγή Δέλτα», προσθέτει.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού, η οποία και του δίνει το χαρακτηριστικό σχήμα του, με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι παραλλαγές να μπορούν να προσδεθούν πιο σφιχτά στα κύτταρά μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η παραλλαγή Δέλτα είναι μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, όταν η διάδοση του κορωνοϊού στην αχανή χώρα είχε αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Δέλτα θεωρείται η πιο μεταδοτική μορφή του κορωνοϊού μέχρι σήμερα.

Στη χώρα μας, για παράδειγμα, εδώ και κάποιο διάστημα, η μετάλλαξη Δέλτα είναι το μοναδικό στέλεχος του κορωνοϊού που διασπείρεται στην κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ