Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βαρχελί ζήτησε από τη Βουλγαρία να άρει το βέτο της σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
H Βουλγαρία βιώνει της συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας ύστερα και από την ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσοού, Gazprom για αναστολή της παροχής φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία. Υπό την πίεση του ρωσοουκρανικού πολέμου και την αναγνωρισμένη αστάθεια που θα τροφοδοτηθεί στα Βαλκάνια, η Κομισιόν εντείνει την προσπάθεια να επιτύχει η ΕΕ την αναγκαία διεύρυνση στην περιοχή, προτού μετατραπεί σε νέο πεδίο γενικευμένων συγκρούσεων.
Η ένταξη των Βουλγάρων ως επίσημα αναγνωρισμένης μειονότητας στο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκεντόφσκα στη διεθνή διάσκεψη στη Σόφια – «Η ΕΕ συναντά τα Βαλκάνια» . Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Επίτροπος Βαρχελί, μεταφέρει το Euractiv.
Σε αυτό το στάδιο, πρέπει πρώτα να το εκπληρώσουν (την προϋπόθεση για αλλαγές στο σύνταγμα) πριν ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις μαζί τους», είπε η Γκεντόφσκα.
Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα με το βουλγαρικό βέτο δεν θα επιλυθεί σχεδόν σίγουρα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις στη Σόφια.
Ο Βαρχελί υποσχέθηκε να έρχεται στη Σόφια όσο συχνά χρειάζεται, ώστε να ληφθεί απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
«Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη της χώρας της στην ΕΕ μειώνεται. Αναγνώρισε επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη αποδεκτή λύση για τη Σόφια και τα Σκόπια και τα ιστορικά ζητήματα πρέπει να αφεθούν στην κοινή ιστορική επιτροπή.
«Νομίζω ότι έχουμε μια ιδανική ευκαιρία να καταλήξουμε σε μια λύση τώρα, η οποία θα εγγυηθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν είναι ώρα να περιμένουμε μήνες και χρόνια. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα, καθώς είμαστε υπεύθυνοι για την περιοχή και την μέλλον», ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το Euractiv.