Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας απέρριψε σήμερα την κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία προτάθηκε από το κεντροδεξιό κόμμα GERB, βαθαίνοντας το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα και φέρνοντας πιο κοντά νέες πρόωρες εκλογές.
Το GERB, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που ηγήθηκε της χώρας για περισσότερο από μια δεκαετία πριν χάσει την εξουσία το 2021 έπειτα από ένα κύμα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς, κέρδισε τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, όμως δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Βουλγαρία: 4 εκλγικές αναμετρήσεις σε 1,5 χρόνο
Στη Βουλγαρία έχουν διεξαχθεί τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις τους 18 τελευταίους μήνες, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και οι υψηλές τιμές των τροφίμων πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του GERB Νικολάι Γκαμπρόφσκι, ένας 51χρονος νευροχειρουργός που δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα, απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη κατά τη σημερινή κοινοβουλευτική ψηφοφορία, κερδίζοντας μόνο 113 ψήφους στο 240μελές κοινοβούλιο.
Ο Γκαμπρόφσκι δήλωσε πως η αποτυχία της ψηφοφορίας σημαίνει πως, αντί η χώρα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα και τα ζητήματα της ασφάλειάς της, «θα κατευθυνθούμε προς την άβυσσο μιας σειράς πρόωρων εκλογών».
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αναμένεται τώρα να ζητήσει από τον κύριο αντίπαλο του GERB, το κόμμα κατά της διαφθοράς «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», με επικεφαλής τον προηγούμενο πρωθυπουργό της χώρας, τον Κίριλ Πετκόφ, να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ωστόσο οι πιθανότητές του να επιτύχει είναι μικρές, καθώς δεν έχει αρκετούς συμμάχους στο κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία.
Αν αποτύχει και μια τρίτη, τελευταία απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης, ο Ράντεςφ θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Τι θα σημάνει η αποτυχία σχηματισμού «κανονικής» κυβέρνησης
Η αποτυχία σχηματισμού μιας κανονικής κυβέρνησης θα δυσχεράνει τα σχέδια της Βουλγαρίας να ενταχθεί το 2024 στην ευρωζώνη και τις προσπάθειές της να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, ενώ θα βλάψει τη ικανότητά της να αντλεί αποτελεσματικά δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Επίσης αφήνει τη χώρα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, εμποδίζοντας τις προσπάθειες για την υιοθέτηση ενός συνολικού προϋπολογισμού για το 2023 για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και οικονομικών αδυναμιών, καθώς και την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στα υψηλά κρατικά επίπεδα.