Βουλγαρία: Επιχειρήσεις ανταλλάσσουν ιδέες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, σε συνέδριο στη Σόφια - iefimerida.gr

Βουλγαρία: Επιχειρήσεις ανταλλάσσουν ιδέες για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, σε συνέδριο στη Σόφια

Μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα
Μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιχειρήσεις από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο αντάλλαξαν ιδέες για την απαλλαγή από τον άνθρακα, ώστε να προωθήσουν τη διαδικασία στη χώρα, σε συνέδριο στη Σόφια.

Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Γερμανοβουλγαρικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο (GBITC) και το Γαλλοβουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (FBCCI).

Οι δηλώσεις των συμμετεχόντων

Μπορισλάβ Σάντοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδιος για την Κλιματική Πολιτική και υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων: Η απαλλαγή από τον άνθρακα οδηγεί σε μια πιο βιώσιμη οικονομία και δίνει καλύτερες προοπτικές. Η επένδυση στην κυκλική οικονομία, την ενεργειακή απόδοση και τη νέα ενεργειακή ικανότητα παρέχει περισσότερη προβλεψιμότητα, καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα, περισσότερες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις παγκοσμίως γίνονται σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να προχωρήσουν στη μετάβαση, όπως η τσιμεντοβιομηχανία και η ενέργεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γκεόργκι Στεφάνοφ, επικεφαλής του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιος για την Κλιματική Πολιτική: Η Βουλγαρία πρέπει να καλύψει τη διαφορά στον τομέα της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και της κλιματικής αλλαγής. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, η χώρα έχει θέσει μεγάλες προκλήσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Η Βουλγαρία πρέπει να χρησιμοποιήσει τα επόμενα 6-7 χρόνια ποσό άνω των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ από δημόσια κεφάλαια και άνω των 6 δισεκ. ευρώ από δανειακά κεφάλαια.

Ντιμίταρ Ατανάσοφ, διευθύνων σύμβουλος της Arcadia Engineering και γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της FBCCI: Η απανθρακοποίηση είναι μια ευκαιρία για την εκβιομηχάνιση της Βουλγαρίας. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, παρότι αυτό δεν αναγνωρίζεται επίσημα. Η Βουλγαρία κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα αυτών των χωρών και αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι δήμοι, ακόμη και όταν διαθέτουν οικονομικούς πόρους, υποτιμούν την κατάσταση. Οι τιμές του πετρελαίου είναι επί του παρόντος πολύ υψηλές, επομένως πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε οι οικονομίες να προχωρήσουν με καλύτερες, εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Είναι απαραίτητο να αποκτηθεί εμπειρία από τις ηγέτιδες χώρες σε αυτόν τον τομέα, κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Στέφαν Ρόκεν, αναπληρωτής πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Βουλγαρία: Η απανθρακοποίηση είναι ένα μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διαρκεί δεκαετίες. Οι κίνδυνοι πρέπει να εξεταστούν αλλά και οι ευκαιρίες. Η βιωσιμότητα είναι μια από τις λέξεις που τώρα έχει βαρύνουσα σημασία, ακόμη πιο βαρύνουσα από τη λέξη αποτελεσματικότητα. Η απανθρακοποίηση απαιτεί δομικές αλλαγές. Οι εταιρίες στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία είναι αρκετά δημιουργικές και θα βρουν τις αναγκαίες λύσεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Τιμ Κερθ, πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Aurubis Bulgaria και πρόεδρος της GBITC: Η απανθρακοποίηση είναι μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια. Ο δρόμος προς την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι πρόκληση για όλους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιπλέκει τη γεωπολιτική κατάσταση και την κατάσταση με τις πηγές ενέργειας. Ηλιακά πάνελ, νέες λύσεις, όλες οι νέες τεχνολογίες συνέβαλαν στην απανθρακοποίηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξαβιέ Μαρσενάκ, ιδρυτής και πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Nasekomo: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της απανθρακοποίησης της γεωργίας και της διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Η χρήση εντόμων για την παραγωγή ποικιλίας προϊόντων είναι μια λύση. Η εταιρία αυτή θέλει να δημιουργήσει 150 επιχειρήσεις τα επόμενα 10 χρόνια. Ένα εργοστάσιο μπορεί να μετατρέψει 50.000 τόνους οργανικών απορριμμάτων χαμηλής αξίας σε 10.000 τόνους προϊόντων από έντομα.

Αλεξάντερ Στογιάνοφ, επικεφαλής έξυπνης υποδομής και προϊόντων κατασκευής της επιχειρηματικής μονάδας στη Siemens: "Οκταπλάσια ηλιακά πάνελ και πενταπλάσιες ανεμογεννήτριες πρέπει να εγκατασταθούν έως το 2030. Το μερίδιο της ηλεκτρικής κινητικότητας πρέπει επίσης να αυξηθεί, που σημαίνει ότι η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 25% έως το 2030. Η εταιρία Siemens έχει ήδη εφαρμόσει το 37% του προγράμματός της ενεργειακής απόδοσης σε 14 χώρες. Όσον αφορά την απεξάρτηση από τον άνθρακα, έως το 2017 η εταιρία κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 25%, έως το 2020 σε 50%, και έως το 2030 το σχέδιο είναι η Siemens να γίνει πλήρως ουδέτερη ως προς τον άνθρακα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ