Δεκάδες δημοσιογράφοι του δημόσιου Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου (BNR) προχώρησαν σήμερα σε μια κινητοποίηση υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, αφού μια συνάδελφός τους, γνωστή για τα ρεπορτάζ της σχετικά με το επιρρεπές σε σκάνδαλα δικαστικό σύστημα της χώρας, τέθηκε προσωρινά σε διαθεσιμότητα.
Η υπόθεση αυτή δέχτηκε έντονη κριτική από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από το βουλγαρικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που έκανε λόγο για "πραξικόπημα εναντίον του δημοσιογραφικού επαγγέλματος".
Η Βουλγαρία βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη των χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.
Την Πέμπτη ο νέος επικεφαλής ειδήσεων του BNR, Νικολάι Κράστεφ, έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Σίλβια Βελίκοβα, μια γνωστή παρουσιάστρια και ρεπόρτερ του ραδιοφώνου, με το σκεπτικό ότι παραβίασε τη σύμβασή της επειδή κάλεσε τους ακροατές της να συμμετάσχουν σε μια διαμαρτυρία για τον διορισμό του επόμενου αντεισαγγελέα της Βουλγαρίας.
Πολλοί συνάδελφοί της αλλά και πολίτες θεώρησαν ότι η ενέργεια αυτή ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Κράστεφ υπέβαλε την παραίτησή του και η Βελίκοβα επανήλθε στη θέση της. Εν μέσω της αναταραχής, το BNR διέκοψε για πέντε ώρες την εκπομπή του ειδησεογραφικού προγράμματος Horizont και η επιτροπή τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το θέμα.
«Είμαι εξοργισμένη», είπε η 67χρονη Βελίσκα Παουνόβα, μια από τους δεκάδες απλούς πολίτες που συμμετείχαν σήμερα στην κινητοποίηση των δημοσιογράφων, κατηγορώντας το πολιτικό κατεστημένο της Βουλγαρίας ότι προσπαθεί να φιμώσει τα μμε. "Είναι άσχημο, είναι σκανδαλώδες. Τι φοβούνται; Ο κόσμος δεν είναι χαζός, καταλαβαίνει γιατί συμβαίνουν αυτά", πρόσθεσε.
Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση, μεταξύ 180 χωρών, στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθερία του Τύπου. Είναι δηλαδή πιο χαμηλά και από άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2017 εκατοντάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στη Σόφια μετά τις απειλές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαλέρι Σιμεόνοφ εναντίον των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, με την κατηγορία ότι είχαν εξαπολύσει μια "μαζική εκστρατεία λάσπης" εναντίον του.