Ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, κατήγγειλε ότι οι Αλβανοί δεν αισθάνονται πλέον ήσυχοι και ελεύθεροι στη Βόρεια Μακεδονία.
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι επιδίδεται σε αντιαλβανικές ενέργειες, με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να μην αντιμετωπίζονται αξιοπρεπώς.
Ο Οσμάνι επισήμανε ότι η κυβέρνηση, μετά από 100 ημέρες, έκανε τους Αλβανούς να αισθάνονται "νοικάρηδες" μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και να κυβερνώνται από μια «μονοεθνοτική κυβέρνηση».
«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι μια μεγάλη ζημιά για το κράτος και τους πολίτες. Έχει χαθεί το νόημα της δημοκρατίας, έχει παραβιαστεί η βούληση των Αλβανών, οι Αλβανοί έχουν περιφρονηθεί σε μόλις 100 ημέρες, καταργώντας ό,τι εγγυάται η Συμφωνία της Οχρίδας», σημείωσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, μιλώντας στον αλβανόφωνο τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Klan».
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέλεξε ως εταίρο του στην κυβέρνηση, από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, τον συνασπισμό «Αξίζει» (VLEN), παρά το γεγονός ότι αυτός ήρθε δεύτερος, μεταξύ των αλβανικών παρατάξεων, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες του DUI, το οποίο είχε έρθει πρώτο μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στις εκλογές. Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε τουλάχιστον ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.Τα τελευταία 20 χρόνια, το DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας.
Δεν μπορείς να είσαι "πατριώτης" και να έχεις βουλγαρικό διαβατήριο
Ο Μπουγιάρ Οσμάνι ανέφερε ακόμη ότι η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία ένταξή της στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση αυτού του στόχου και να προχωρήσουν στις απαραίτητες συνταγματικές τροποποιήσεις.
Ο αντιπρόεδρος του DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος να αυτοαποκαλείται πατριώτης, ενώ κατέχει βουλγαρικό διαβατήριο και, ταυτόχρονα, να αντιτίθεται στις συνταγματικές τροποποιήσεις.
«Δεν μπορείς να είσαι πατριώτης και να προστατεύεις τη μακεδονική σου ταυτότητα με βουλγαρικό διαβατήριο. Οι Αλβανοί πάντα προστάτευαν τη γλώσσα και την ταυτότητα των μακεδόνων συμπατριωτών τους, αλλά κανένας Αλβανός δεν έχει βουλγαρικό διαβατήριο» δήλωσε ο Οσμάνι.
Σημειώνεται πως τα τελευταία 15 χρόνια, η Βουλγαρία έχει χορηγήσει πάνω από 100.000 βουλγαρικά διαβατήρια σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Η κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι αναφέρει ότι οι πολίτες της χώρας που απέκτησαν βουλγαρικό διαβατήριο το έκαναν για καθαρά οικονομικούς λόγους- προκειμένου να μεταναστεύσουν και να εργάζονται σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης- και όχι επειδή έχουν βουλγαρική εθνική συνείδηση.
Η Βουλγαρία έχει θέσει "βέτο" στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, επειδή η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει υλοποιήσει την υποχρέωσή της να τροποποιήσει το Σύνταγμα της, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα. Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει προς τα Σκόπια πως χωρίς την τροποποίηση του Συντάγματος, η χώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.