Βόρεια Μακεδονία: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για την κρίσιμη αναμέτρηση στη σκιά του κορωνοϊού - iefimerida.gr

Βόρεια Μακεδονία: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για την κρίσιμη αναμέτρηση στη σκιά του κορωνοϊού

Μέλη εφορευτικής επιτροπής με μάσκες μεταφέρουν κάλπη σε εκλογικό τμήμα στα Σκόπια
Μέλη εφορευτικής επιτροπής με μάσκες μεταφέρουν κάλπη σε εκλογικό τμήμα στα Σκόπια / Φωτογραφία: ΑΡ / Boris Grdanoski
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία.

Αν και υποτονικό το κλίμα στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, οι εκλογές αυτές θεωρούνται κρίσιμες, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό εάν θα συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της ευρω-ατλαντικής προοπτικής ή θα επιστρέψει σε εποχές αβεβαιότητας. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκλογές διεξάγονται στη «σκιά» της πανδημίας του κορωνοϊού και οι ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα με προστατευτική μάσκα και απολυμαίνουν τα χέρια τους κατά την είσοδο και έξοδο τους από αυτά.

Στήθος με στήθος η αναμέτρηση - Αβέβαιο το μετεκλογικό σκηνικό

Οι εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετέχουν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί, διεξάγονται για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα έδειχναν τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να είναι σχεδόν ισοδύναμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, όποιο από τα δύο αυτά κόμματα επικρατήσει στις σημερινές εκλογές δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αλβανικός παράγοντας

'Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει με μικρή διαφορά το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο 2006-2008, ενώ δεύτερη αναμένεται να έρθει η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν θέματα της οικονομίας, η εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και η διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκαλείται λόγω της πανδημίας, ενώ οι αναφορές των κομμάτων στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν σχετικά περιορισμένες. Το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι με τη συμφωνία η χώρα κατάφερε και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ενώ έλαβε το «πράσινο» φως από την ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι επανέλαβε την αντίθεση του σε αυτήν, έριξε αρκετά τους τόνους, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποτελεί πλέον «πραγματικότητα». Πάντως, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέφυγε να τοποθετηθεί εάν θα χρησιμοποιεί το νέο συνταγματικό όνομα της χώρας «Βόρεια Μακεδονία» ή όχι σε περίπτωση που αναδειχθεί πρωθυπουργός.

Οι εκλογές αυτές αρχικά είχαν οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού για σήμερα. Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόροι της Βόρειας Μακεδονίας ανέρχονται στο 1,8 εκατομμύριο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται απόψε μετά τα μεσάνυχτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ