Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία που θα βάλει στην άκρη τη διαμάχη με τη Βουλγαρία ανοίγοντας τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ.
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι συναντήθηκε χθες με τους ελάσσονες εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό για να συζητήσουν την πρόταση της απερχόμενης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που αποσκοπεί στην υπέρβαση των διαφορών μεταξύ της Σόφιας και των Σκοπίων για το γλωσσικό, την ιστορία και τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία.
«Η πρόταση θεωρείται μια σταθερή βάση για την οικοδόμηση μιας σοβαρής, υπεύθυνης και φιλόδοξης θέσης αναφορικά με την ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα μας», δήλωσε ο Κοβατσέφσκι.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο στη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση. Η γαλλική πρόταση, ωστόσο, θέτει όρους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας με την έγκριση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή. Έτσι η κυβέρνηση Κοβατσέφσκι μπορεί να αποφασίσει να ξεκινήσει την ενταξιακή διαδικασία - συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων – μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια να ασχοληθεί με τις συνταγματικές αλλαγές.
Πυρά από την αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη γαλλική πρόταση
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε «επονείδιστη» τη γαλλική πρόταση και κάλεσε σε διαδήλωση σήμερα κατά του συμβιβασμού.
Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολα Ντιμιτρόφ, επειδή απαιτεί αλλαγές στο Σύνταγμα προτού ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι επίκειται συμβιβασμός μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας και δήλωσε πεπεισμένος ότι «βρήκαμε μια λύση που ανταποκρίνεται στις ευαισθησίες και των δύο πλευρών», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες του σχεδίου.
«Καλωσορίζουμε την είδηση ότι η Βόρεια Μακεοδονία και η Βουλγαρία με υποστήριξη από τη Γαλλία είναι κοντά σε συμφωνία που λαμβάνει υπόψη της συμφέροντας και ανησυχίες», σχολίασε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Κοβάτσεφσκι. «Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή τους πορεία», συμπλήρωσε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.