Ελάχιστοι ηγέτες περιβάλλονται από τέτοιο πέπλο μυστηρίου όσο ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που ούτε καλά-καλά η ηλικία του δεν είναι γνωστή.
Φήμες βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας για την κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη δικτάτορα και μάλιστα για αρκετές εβδομάδες την άνοιξη του 2020, όταν είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, δεν ήταν λίγα τα μέσα που μιλούσαν για την πιθανότητα θανάτου του Κιμ, μέχρι που επανεμφανίστηκε. Και μολονότι ο “Rocketman” έχει διαψεύσει μέχρι τώρα όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς για την επιδεινούμενη υγεία του, οι εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο αφήνουν να εννοηθεί ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ίσως ετοιμάζεται για τη μέρα που κληθεί να αναδείξει τον διάδοχό του.
Μαθήματα… ιστορίας
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γνωστοί κανόνες διαδοχής μέσα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Κορέας – αφού τη χώρα κυβέρνησαν μόλις τρία μέλη της δυναστείας των Κιμ στα 73 χρόνια της ιστορίας της - οι αναλυτές βασίζουν τις προβλέψεις του για τον διάδοχο του Κιμ στην προηγούμενη εμπειρία. Ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, έχρισε διάδοχο το γιο του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, 14 χρόνια πριν το θάνατό του το 1994. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, πάλι, απέφευγε να ορίσει τον διάδοχό του μέχρι λίγο πριν το θάνατό του, πιθανώς επειδή ο ίδιος είχε υπονομεύσει υπό κάποια έννοια το καθεστώς του πατέρα του. Το έκανε μόνον όταν κατέστη σαφές ότι δεν θα αναρρώσει πλήρως από ένα βαρύ εγκεφαλικό το καλοκαίρι του 2008, αλλά και πάλι χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να ανακοινωθεί ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έλαβε το χρίσμα και άλλος ένας μέχρι να αναλάβει το τιμόνι της χώρας.
Μολονότι νέος και άπειρος ο Κιμ Γιονγκ Ουν εδραιώθηκε με αυταρχισμό και ωμότητα στην εξουσία. Το 2013 έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα τον θείο του, Γιανκ Σονγκ Τάεκ, κατηγορώντας τον για «αντικομματικές», «αντεπαναστατικές ενέργειες». Προηγουμένως τον είχε διορίσει κάτι σαν αντιβασιλέα ο Κιμ Γιονκ Ιλ κι όταν άρχισε να ενισχύεται η επιρροή του, ο ανεψιός του ανησύχησε και τον έβγαλε από τη μέση. Το ίδιο συνέβη και με τον ετεροθαλή αδελφό του, Κιμ Γιονγκ Ναμ, που δολοφονήθηκε το 2017 στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ κι ήταν δριμύς επικριτής του καθεστώτος του μικρότερου γιου του Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Ο Κιμ δεν έχει ορίσει πιθανό διάδοχό του
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέλαβε τα ηνία της Βόρειας Κορέας σε πολύ μικρότερη ηλικία από τον πατέρα του και τον παππού του και δεν έχει ορίσει μέχρι τώρα διάδοχο ή το νούμερο δύο της Πιονγιάνγκ. «Συνήθως αφήνει κάποιον για ένα -δυο χρόνια να γίνει νούμερο δύο και μετά τον παραμερίζει», λέει ο αναλυτής του RAND Corporation Μπρους Μπένετ στο Business Insider. «Το έχει κάνει τακτικά γιατί δεν θέλει να εμφανίζεται κάποιος ως εναλλακτική του. Θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο».
Αλλά ορισμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Πιονγιάνγκ τον περασμένο χρόνο αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Κιμ και τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος ίσως ετοιμάζουν κάποιον πιθανό διάδοχο. Μια τέτοια ένδειξη είναι δύο άρθρα από μια σειρά αλλαγών στους κανονισμούς που αποφάσισε τον περασμένο Ιανουάριο του όγδοο συνέδριο του κόμματος: το άρθρο 28 αναφέρει ότι οποιοδήποτε μέλος του πενταμελούς προεδρείου του Πολιτμπιρό μπορεί να προεδρεύσει συνάντησης με την έγκριση του ΓΓ, δηλαδή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το άρθρο 26 επίσης προβλέπει μια νέα θέση «πρώτου γραμματέα», δηλαδή αναπληρωτή του ΓΓ, κάτι σαν αντιπροέδρου. Ωστόσο, δεν έχει οριστεί κάποιος για το πόστο αυτό μέχρι στιγμής, ούτε είναι ακόμη σαφές ότι σε περίπτωση θανάτου του Κιμ θα αναλάβει αυτός τα ηνία.
Η υγεία του Κιμ
Με τις ειδήσεις να βγαίνουν με το σταγονόμετρο από τη Βόρεια Κορέα, η υγεία του Κιμ παραμένει μυστήριο. Όχι μόνον εξαφανίστηκε για πάνω από ένα μήνα φέτος από το προσκήνιο, αλλά έχασε και σημαντικό βάρος – κάπου 20 κιλά – σύμφωνα με πηγές από τις νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες. Κι η πορεία της υγείας του, σύμφωνα με την Σου Μι Τέρι, ειδικό σε θέματα που αφορούν στη Νότια Κορέα, θα αποτελέσει λυδία λίθο για τη σταθερότητα στην Πιονγιάνγκ. Η χώρα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις τροφίμων και πλημμύρες κι η οικονομία της κλυδωνίζεται και μια απώλεια του Κιμ σε μια τέτοια συγκυρία θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά «επειδή δεν υπάρχει διάδοχος εν αναμονή, που να προετοιμαζόταν γι’ αυτό το πόστο, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ιλ επί 20 χρόνια», λέει η Τέρρι.
Ποιος θα διαδεχθεί τον Κιμ;
Το κρίσιμο ερώτημα, σε περίπτωση που βγει λόγω της υγείας του από το παιχνίδι ή πεθάνει ο Κιμ, είναι ποιος θα τον διαδεχθεί. Ειδικοί εκτιμούν ότι δεδομένου ότι τα παιδιά του είναι πολύ μικρά για κάτι τέτοιο, ίσως εκμεταλλευτεί την ευκαιρία κάποιο μέλος του Πολιτμπιρό ή ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά, όπως λένε αναλυτές, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν υπάρχει τέτοιο άτομο, αφού πριν το μάθει η Δύση, θα το γνωρίζει ήδη ο Κιμ Γιονγκ Ουν και θα έχει φροντίσει να εξαλείψει την απειλή. «Κι αν κάποιος έχει τέτοιες προθέσεις, θα σκύβει το κεφάλι και θα κάνει σαν να είναι υπεράνω πάσης υποψίας», λέει η Τέρρι.
Η μέχρι τώρα πορεία του Κιμ, δείχνει ότι είναι μάλλον απίθανο να ορίσει κάποιον διάδοχό του, αφού αυτό θα τροφοδοτούσε τις φήμες για την υγεία του και θα υπονόμευε πιθανώς την εξουσία του. Αλλά πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο της αδελφής του, Κιμ Γιο Γιονγκ , την επικρατέστερη υποψήφια, αφού είναι μέλος της οικογένειας κι απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Κιμ και θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα «αντιβασιλέα» για τα παιδιά του, μέχρι να ενηλικιωθούν. Τον περασμένο μήνα η Κιμ Γιο Γιονγκ αναβαθμίστηκε με την προαγωγή της στην Επιτροπή Κρατικών Υποθέσεων, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της Βορείου Κορέας κι έχει κεντρικό ρόλο στην εποπτεία των σχέσεων της Πιονγιάνγκ με τη Σεούλ.
Ολες οι ειδήσεις
Πέθανε η Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά: Θρήνος και συγκίνηση για τον θάνατό της -Τα μηνύματα
Φώφη Γεννηματά -μια μεγάλη πορεία: Η ΠΑΣΠ, τα πρώτα χρόνια στη βουλή -Η προεδρία στο ΠΑΣΟΚ, η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ