Όπλα από τη Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησαν πιθανότατα οι ένοπλοι της Χαμάς κατά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, όπως προκύπτει από οπλισμό που κατέσχεσε ο ισραηλινός στρατός και την ανάλυση βίντεο της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Η Βόρεια Κορέα αρνείται ότι πούλησε όπλα στη Χαμάς και μάλιστα επέρριψε προ ημερών στο Ισραήλ την ευθύνη για τη σύγκρουση ως «αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εγκληματικών ενεργειών του Ισραήλ». Αλλά όπως δείχνει η ανάλυση των βίντεο από δύο ειδικούς στον βορειοκορεατικό εξοπλισμό και εκείνη των όπλων που κατασχέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων από το Associated Press, οι ένοπλοι της Χαμάς φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες ρουκετών F-7, που κατασκευάζει η Πιονιγάνγκ και πουλά παράνομα στο εξωτερικό κατά παράβαση των κυρώσεων για να χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Οι εκτοξευτήρες ρουκετών εκτοξεύουν μία κεφαλή και μπορούν να ξαναγεμίσουν γρήγορα, ως εκ τούτου αποτελούν πολύτιμα όπλα για αντάρτικες ομάδες που αντιμάχονται δυνάμεις με βαρέα οχήματα. Χρήση των F-7 έχει καταγραφεί στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Λρωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον Ν.Ρ. Τζένσεν-Τζόουνς, ειδικό σε θέματα όπλων και διευθυντή της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών “Armament Research Services”.
«Η Βόρεια Κορέα», λέει στο AP, «εδώ και καιρό υποστηρίζει ένοπλες Παλαιστινιακές οργανώσεις και βορειοκορεατικά όπλα έχουν καταγραφεί παλαιότερα μεταξύ των απαγορευμένων εξοπλισμών».
Τα βίντεο της Χαμάς
Η Χαμάς έχει δώσει στη δημοσιότητα εικόνες από την εκπαίδευση ενόπλων της με εκτοξευτήρες ρουκετών με τη χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα στην κεφαλή τους και άλλα σχεδιαστικά στοιχεία, που ταιριάζουν με τον F-7, συμπληρώνει ο Ματ Σρέντερ, ανώτερος ερευνητής της “Small Arms Survey”, που έχει γράψει έναν οδηγό για τα ελαφρά όπλα της Βόρειας Κορέας.
«Δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπουμε βορειοκορεατικά όπλα στη Χαμάς», σημειώνει.
Σε προπαγανδιστικά βίντεο και φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση εικονίζονται μέλη της με βορειοκορεατικούς τηλεκατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Bulsae, αλλά και σύμφωνα με τον Τζένσεν-Τζόουνς και με αυτόματα Type 58, μια παραλλαγή των Καλάσνικοφ.
Ο βορειοκορεατικός εκτοξευτήρας ρουκετών F-7 μοιάζει με τον ευρύτερα γνωστό RPG-7 που σχεδιάστηκε επί ΕΣΣΔ με μερικές αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις.
Η ανάλυση του βίντεο από το AP
Ένα βίντεο της Χαμάς που εξέτασε το AP δείχνει έναν ένοπλό της με F-7. Όπλα που κατέσχεσε ο στρατός του Ισραήλ και παρουσίασε σε δημοσιογράφους έφεραν επίσης τη χαρακτηριστική κόκκινη λωρίδα και άλλα σχεδιαστικά στοιχεί που συνάδουν με τον βορειοκορεατικό εκτοξευτήρα ρουκετών.
Σε ενημέρωση δημοσιογράφων την Τρίτη το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας ταυτοποίησε το F-7 ως ένα από τα βορειοκορεατικά όπλα που κατά την εκτίμησή του χρησιμοποίησε η Χαμάς στη συντονισμένη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ. Οι IDF (Αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ) δεν απάντησαν στο ερώτημα του AP για τον κατασκευαστή των εκτοξευτήρων αυτών, λέγοντας ότι αδυνατούν να το κάνουν όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με τη Χαμάς.
Τι απαντά η Βόρεια Κορέα
Την περασμένη εβδομάδα η Βόρεια Κορέα μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου της, KCNA, απέρριψε ως «αβάσιμη και ψευδή φήμη», που διασπείρουν οι ΗΠΑ τους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε όπλα της στην επίθεση κατά του Ισραήλ.
Πάντως, τον Δεκέμβριο του 2009, οι Αρχές της Ταϊλάνδης μετά από έρευνα σε βορειοκορεατικό μεταγωγικό φέρονται να εντόπισαν 35 τόνους συμβατικών όπλων, μεταξύ των οποίων και εκτοξευτήρες ρουκτών, κατά τον ανεφοδιασμό του σε αεροδρόμιο στη Μπανγκόνγκ. Όπως είπαν αργότερα οι ΗΠΑ, τα όπλα προορίζονταν για τη Χαμάς.
Η Βόρεια Κορέα, όπως υποπτεύονται δυτικές χώρες, παρέχει όπλα και πυρομαχικά και στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πρόσφατα στη Ρωσία πάνω από χίλια εμπορευματοκιβώτια με στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.