Η Βόρεια Κορέα ψήφισε έναν νέο νόμο με τον οποίο ανακηρύσσεται κράτος πυρηνικών όπλων, σε μια κίνηση που ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν λέει ότι είναι «μη αναστρέψιμη».
Ο Κιμ υποσχέθηκε ότι η χώρα «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ» τα πυρηνικά της όπλα και είπε πως δεν θα μπορούσαν να γίνουν διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση καθώς χαιρέτισε την ψήφιση του νόμου, ανέφεραν την Παρασκευή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.
Πράσινο φως και για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα
Ο νέος νόμος κατοχυρώνει το δικαίωμα της Πιονγκγιάνγκ να χρησιμοποιεί προληπτικά πυρηνικά πλήγματα για να προστατευθεί, επισημαίνει το CNN.
Η βαρυσήμαντη αυτή δήλωση ανατρέπει παλαιότερη θέση σύμφωνα με την οποία η Πιονγκγιάνγκ δήλωνε ότι θα διατηρήσει τα όπλα της μόνο μέχρι να αποπυρηνικοποιηθούν οι υπόλοιπες χώρες και δεν θα τα χρησιμοποιούσε προληπτικά εναντίον μη πυρηνικών κρατών.
Τα πυρηνικά όπλα αντιπροσωπεύουν την «αξιοπρέπεια, το σώμα και την απόλυτη εξουσία του κράτους», είπε ο Κιμ καθώς χαιρέτισε την απόφαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης -το Κοινοβούλιο της Β. Κορέας- να περάσει ο νέος νόμος με ομόφωνη ψηφοφορία.
«Αποκτήσαμε νόμιμα την αποτροπή πολέμου ως μέσο εθνικής άμυνας»
«Η υιοθέτηση νόμων και κανονισμών που σχετίζονται με την εθνική πολιτική μιας πυρηνικής δύναμης είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός, καθώς είναι η δήλωσή μας ότι αποκτήσαμε νόμιμα την αποτροπή πολέμου ως μέσο εθνικής άμυνας», είπε ο Κιμ.
«Όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη Γη και ο ιμπεριαλισμός και οι ελιγμοί των ΗΠΑ και των οπαδών τους κατά της Β. Κορέας παραμένουν, ο δρόμος μας προς την ενίσχυση της πυρηνικής μας δύναμης δεν θα τελειώσει ποτέ» πρόσθεσε.
Ο νέος νόμος απαγορεύει, επίσης, την ανταλλαγή πυρηνικής τεχνολογίας με άλλες χώρες. Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων σχετικά με την επέκταση του προγράμματος πυρηνικών όπλων και πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προχωράει σε όλο και πιο προκλητικές απειλές για πυρηνική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της στην Ασία τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της εδώ και χρόνια. Ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ, είπε πως ο νόμος καταδεικνύει τις ελπίδες της Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κίνα και τη Ρωσία σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων.