Τα τελευταία οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, ανάμεσά τους και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, έδειξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προσκάλεσε τη ρωσική αντιπροσωπεία υπό τον Σοϊγκού και άλλη μία από την Κίνα ώστε να παραστούν στους εορτασμούς στην Πιονγιάνγκ για τη συμπλήρωση 70 ετών από την υπογραφή της ανακωχής στον πόλεμο της Κορέας, που περιλαμβάνουν συνήθως και μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα τυπικά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού δεν έχει υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία από το 1953.
Οι πύραυλοι και τα drones του Κιμ
Μεταξύ των οπλικών συστημάτων που παρουσίασε ο Κιμ στη ρωσική αντιπροσωπεία -εν μέσω κατηγοριών από τη Δύση ότι η Πιονγιάνγκ παρέχει στη Ρωσία όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, που αρνούνται η Βόρεια Κορέα και η Μόσχα- περιλαμβάνεται και ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong, ο οποίος δοκιμάστηκε με επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο και πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος της Βόρειας Κορέας που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα, τα οποία επιταχύνουν την εκτόξευση.
Στη Βόρεια Κορέα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού [βίντεο]
Στην έκθεση στην Πιονγιάνγκ περιλαμβάνονταν και δύο νέα σχέδια drones, το ένα εκ των οποίων μοιάζει πολύ με εκείνο που χρησιμοποιεί για επιθέσεις η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το NK Νews, που εστιάζει στις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ κι ο Σοϊγκού δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τη μακρά στρατηγική σχέση των δύο χωρών και να ανταποκρίνονται από κοινού στις ταχείες μεταβολές του περιβάλλοντος περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Δυτικοί αναλυτές, ωστόσο, θεωρούν ότι πιθανώς συζητήθηκε και το ενδεχόμενο προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Πέρα από την καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας παρέδωσε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη και μια επιστολή του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η άφιξη της ρωσικής αποστολής την Τρίτη αποτελεί την πρώτη επίσκεψη ξένης αποστολής στην Πιονγιάνγκ, μαζί με την κινεζική, από τις αρχές του 2020, λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα για να αποτραπεί η έλευση της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα και υπογραμμίζει συμβολικά την εγγύτητα του καθεστώτος του Κιμ με τη Ρωσία και την Κίνα.