Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους μία μέρα μετά την περιοδεία Τζο Μπάιντεν στην Ασία - iefimerida.gr

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους μία μέρα μετά την περιοδεία Τζο Μπάιντεν στην Ασία

Πολίτες στη Νότια Κορέα παρακολουθούν ζωντανά σε σταθμό του τραίνου την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη γείτονά
Πολίτες στη Νότια Κορέα παρακολουθούν ζωντανά σε σταθμό του τραίνου την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη γείτονά/ Φωτογραφία: AP/Ahn Young-joon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ημέρα μετά την αναχώρηση του Τζο Μπάιντεν από τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα κάνει δοκιμαστική ρίψη τριών πυραύλων, ένας εκ των οποίων βαλλιστικός.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα τρεις πυραύλους, ανάμεσά τους έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) νέου τύπου Hwasong-17, λίγες ώρες αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με σκοπό ιδίως να διατρανώσει την αμερικανική υποστήριξη στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της απειλής που εγείρουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, τουλάχιστον τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Σουνάν, προάστιο της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, προς ανατολική κατεύθυνση, προς τη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Κορέας στην κορεατική χερσόνησο και Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο, στις 06:00, στις 06:37 και στις 06:42 (τοπικές ώρες· αντίστοιχα 00:00, 00:37 και 00:42 ώρες Ελλάδας).

Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος, που το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο θεωρεί πως ήταν ICBM, κάλυψε απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων και έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 540 χιλιομέτρων.

Ο δεύτερος πύραυλος «εξερράγη» σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων, ενώ ο τρίτος, που πιστεύεται πως ήταν βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, κάλυψε απόσταση περίπου 760 χιλιομέτρων και έφθασε σε υψόμετρο περίπου 60 χλμ..

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ένας από τους πυραύλους είχε «ασυνήθιστη» τροχιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βελτιώνει την πυραυλική της τεχνολογία η Βόρεια Κορέα

Η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αναπτύξει τεχνολογία που θα επιτρέπει οι πύραυλοί της να εκτελούν ελιγμούς μετά την εκτόξευση, ειδικά «τεχνολογία υπερηχητικής τροχιάς καθόδου», που θα καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αναχαίτισή τους από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Η εκτόξευση των τριών πυραύλων αποτελεί «παράνομη ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Κυανού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο νοτιοκορεατικός στρατός έκανε γνωστό πως προχώρησε από κοινού με τις ΗΠΑ σε άσκηση που προέβλεπε την εκτόξευση «πυραύλων εδάφους-εδάφους» και την κινητοποίηση αεροσκαφών σε αντίδραση στις «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ.

Καταγγέλλει τη Βόρεια Κορέα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - «να αρχίσει διάλογο»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δελτίο Τύπου για να «καταδικάσει τις πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων» από πλευράς Βόρειας Κορέας και να καλέσει τη χώρα «να απέχει από νέες προκλήσεις και να αρχίσει εποικοδομητικό διάλογο σε βάθος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ μοιάζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς κατ’ αυτόν έκανε πείραμα με πυροκροτητή, πιθανόν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Η Βόρεια Κορέα, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, πολλαπλασίασε τις δοκιμές πυραύλων φέτος, αψηφώντας παράλληλα τις παραινέσεις της Ουάσινγκτον να ξαναρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εχθρική» συμπεριφορά.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε κηρύξει μορατόριο στις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) και στις δοκιμές πυρηνικών όπλων το 2017. Όμως τερμάτισε την πρώτη διάστασή του τον Μάρτιο, εκτοξεύοντας διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας υποπτεύονται πως επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, η πρώτη σε πέντε χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε έξι δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2006 ως το 2017

Η Ουάσινγκτον έλεγε τις τελευταίες ημέρες πως ανέμενε κάποια «πρόκληση» της Πιονγκγιάνγκ είτε κατά τη διάρκεια είτε αμέσως μετά την περιοδεία του προέδρου Μπάιντεν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σεούλ, ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε με τον νέο ομόλογό του Γιουν Σοκ-γελ, σύμφωνα με τον τελευταίο, να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, καθώς και να αναπτυχθούν στη χερσόνησο αεροσκάφη ή πύραυλοι για στο πλαίσιο «προετοιμασίας για επίθεση με πυρηνικά όπλα».

Ενδεχόμενη ανάπτυξη τέτοιων όπλων, ή εντατικοποίηση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων, υπάρχει κίνδυνος να εξαγριώσει την Πιονγκγιάνγκ, η οποία θεωρεί τις ασκήσεις πρόβες εισβολής. Τα γυμνάσια είχαν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και προηγουμένως ώστε οι προκάτοχοι των Μπάιντεν και Γιουν, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μουν Τζε-ιν αντίστοιχα, να αποπειραθούν προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει πως είναι ανοικτή στον διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ, παρότι οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένουν σε απόλυτο αδιέξοδο από το 2019, όταν σημαδεύτηκε από αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ.

Καμία απάντηση στην πρόταση Μπάιντεν να στείλει εμβόλια στη Βόρεια Κορέα

Ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σεούλ ότι η κυβέρνησή του πρότεινε να στείλει σε αυτή της Βόρειας Κορέας εμβόλια κατά της COVID-19, αλλά «δεν έλαβε απάντηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις αρχές Μαΐου, η απομονωμένη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας είναι ανεμβολίαστος για την COVID-19, πλήττεται από ξέσπασμα του νέου κορονοϊού με τον επίσημο απολογισμό –που αμφισβητούν οι ειδικοί– να κάνει λόγο για 68 νεκρούς επί συνόλου 3 εκατ. και πλέον ύποπτων κρουσμάτων. Ο τρόπος που ενδέχεται να επηρεάσει η υγειονομική κρίση τις αποφάσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν στο στρατιωτικό επίπεδο παραμένει η μεγάλη άγνωστη μεταβλητή για τους Αμερικανούς, τους Νοτιοκορεάτες και τους Ιάπωνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ