Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ συναντάται σήμερα στη Βόρεια Ιρλανδία με τους ηγέτες της βρετανικής επαρχίας για να συζητήσουν για τους ελέγχους μετά το Brexit, την ώρα που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κρίνουν ότι το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα.
Ο Σούνακ και ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Κρις Χίτον-Χάρις άρχισαν να δέχονται τους τοπικούς αξιωματούχους κοντά στο Μπέλφαστ.
Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός μπορεί στη συνέχεια να ανακοινώσει ακόμα και την Τρίτη, στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο, ότι επετεύχθη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω στο θέμα αυτό, το οποίο δηλητηριάζει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες μετά το Brexit και προκάλεσε πολιτικό αδιέξοδο στην επαρχία.
Εντάσεις για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, η διαπραγμάτευση και η υπογραφή του οποίου έγιναν ταυτοχρόνως με την συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί την βρετανική επαρχία, η οποία αποτελεί το μόνο βρετανικό χερσαίο σύνορο με την ΕΕ, στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, προβλέποντας παράλληλα ελέγχους για τα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Βρετανία.
Αν και ποτέ δεν τέθηκε πλήρως σε ισχύ, η συμφωνία προκαλεί εντάσεις, οι οποίες οδήγησαν το 2022 στην επανέναρξη συνομιλιών ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα με τις συζητήσεις με την ΕΕ, οι συνομιλίες αυτές στο Μπέλφαστ αποσκοπούν να «διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε λύση αντιμετωπίζει τα πρακτικά προβλήματα επί τόπου, ανταποκρίνεται στους στόχους μας και διατηρεί τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου», γνωστοποίησε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Άλλη ένδειξη της επιτάχυνσης των συνομιλιών συνιστά το ταξίδι σήμερα στις Βρυξέλλες του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι για να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.
Χωρίς κυβέρνηση η Βόρεια Ιρλανδία εδώ και έναν χρόνο
Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι θεσμοί στην επαρχία, η οποία δεν έχει κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο εξαιτίας του μποϊκοτάζ των ενωτικών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), οι οποίοι θέλουν να εγκαταλειφθεί το πρωτόκολλο και οι οποίοι διαφαίνεται δύσκολο να δεχθούν οποιαδήποτε συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν δήλωσε ότι «έχει οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ομάδα της ΕΕ και αυτήν της Βρετανίας». «Ωστόσο πιστεύω ότι απομένει ακόμη δρόμος να διανύσουμε», σημείωσε σε δηλώσεις του στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.
Το Λονδίνο ζητά κυρίως από την ΕΕ την ελάφρυνση των τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους οποίους επικρίνουν οι ενωτικοί. Οι Βρετανοί ζητούν επίσης ο ρόλος του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, να καταργηθεί ή να μειωθεί.