Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δράσουν με αλληλεγγύη για να μπορέσουν να διαχειριστούν την αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση και να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
«Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις. Το μήνυμα προς τις νότιες χώρες είναι σαφές -σταθεροποιήστε τα σύνορά σας και εμείς θα σας δείξουμε αλληλεγγύη με κεφάλαια για να προστατεύσετε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορά σας», δήλωσε ο Ντε Κρο.
«Όμως η αλληλεγγύη πρέπει να πηγαίνει και προς την άλλη κατεύθυνση, επειδή δεν μπορεί να συμβαίνει λίγες χώρες να κάνουν όλες τις προσπάθειές για να καλωσορίσουν τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Για να λειτουργήσει αυτό στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει όλοι να επιδείξουν αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την κατάλλη αντιμετώπιση»
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε από την πλευρά του προσερχόμενος στη σύνοδο πως η ΕΕ πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία για να αντιμετωπίσει την πλεκτάνη της Λευκορωσίας με τη μετανάστευση, χωρίς όμως να στερήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους από τους ανθρώπους που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση και από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει χώρος για βελτίωση», δήλωσε ο Μπετέλ. «Κάθε μέτρο που παίρνουμε πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε απλώς να αποστερήσουμε ανθρώπους από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαίωμα στο άσυλο. Η εύτακτη μετανάστευση πρέπει να εξακολουθήσει να είναι δυνατή. Είναι ανάγκη να βρούμε τη σωστή ισορροπία», πρόσθεσε.
Η ΕΕ να υψώσει φράκτες
Για τον πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα η ΕΕ είναι ανάγκη να διορθώσει γρήγορα τους νόμους της για το άσυλο και να υψώσει ένα φράκτη για να υπερασπιστεί τον εαυτό της βραχυπρόθεσμα από τη Λευκορωσία, για την οποία δήλωσε πως «χρησιμοποιεί σαν όπλο» τη μετανάστευση και σπρώχνει ανθρώπους για να περάσουν μέσα στην ΕΕ.
«Θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε για ένα φράκτη στο σύνορο, για τον οποίο υπάρχει εξαιρετική ανάγκη ως βραχυπρόθεσμο μέτρο», δήλωσε ο Ναουσέντα κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών.
«Επειδή ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αύριο. Ίσως υπάρξουν τρεις, τέσσερις, πέντε χιλιάδες μετανάστες που θα βρίσκονται την ίδια στιγμή στα σύνορα ή που θα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα σε διάφορα μέρη... Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί», πρόσθεσε.