Η διακοπή των επαφών με την Τουρκία, στο ανώτατο επίπεδο, αλλά και χρηματοδότησης προς την Αγκυρα είναι ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζει η ΕΕ, για τις συνεχιζόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Αυτά τα μέτρα είναι ανάμεσα στις προτάσεις που θα συζητήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών- μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το Bloomberg. Μεταξύ άλλων σε αυτές είναι ο περιορισμός του δανεισμού στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, αλλά και η περικοπή χρηματοδότησης για την επόμενη χρονιά, ύψους 146 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.
Διακοπή επαφών με τη Τουρκία
Οι κυρώσεις που πρότεινε η Κομισιόν περιλαμβάνουν επίσης την αναστολή όλων των συναντήσεων, τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε επίπεδο ηγετών, με την Τουρκία, αλλά και το «πάγωμα» των συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας για τη συμφωνία για τις αερομεταφορές. Επίσης, είναι πιθανό να δοθεί στις χώρες- μέλη της ΕΕ η συμβουλή να αποφύγουν τις επαφές με την Τουρκία σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αν η Αγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν τελικά οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών- μελών συμφωνήσουν στα μέτρα κατά της Τουρκίας, αυτά μπορεί να ενεργοποιηθούν από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg.
Επιμένει η Αγκυρα, η αντίδραση του ΥΠΕΞ
Παρόλα αυτά, η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο πλάνο της για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», το οποίο αναμένεται να πιάσει δουλειά αυτές τις ημέρες. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ τη Δευτέρα, όταν η Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση, που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου.
Βέβαια, αυτό δεν πτόησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε μεν ότι θέλει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά διεμήνυσε ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα γεωτρύπανα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα, καταδικάζοντας την «επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση από την Τουρκία εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κύπρου». Στην πρώτη ανακοίνωση υπό την ηγεσία του Νίκου Δένδια, λίγες ώρες μετά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους- μέλους της ΕΕ και κάλεσε την Τουρκία να διακόψει τις παράνομες ενέργειες.