Με τίτλο «Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μαλώνουν την Ελλάδα για χαλαρό νομικό πλαίσιο», το αμερικανικό Bloomberg δημοσιεύει άρθρο στο οποίο υποστηρίζει πως Παρίσι και Βερολίνο τα «έβαλαν» με την Αθήνα αναφορικά με τον σχεδιασμό της εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες αξιωματούχων που βρίσκονταν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι οποίοι μετέφεραν στο Bloomberg τις επιφυλάξεις Μέρκελ και Μακρόν για την είσοδο ταξιδιωτών από τρίτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως η καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «επιτέθηκαν στην Ελλάδα και άλλες χώρες που βασίζονται στον τουρισμό για το γεγονός πως δέχονται ελεύθερα επισκέπτες που εμβολιάστηκαν με λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια, από την Κίνα και τη Ρωσία, προειδοποιώντας για την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών στα ταξίδια εν όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου».
Την απόφαση της Επιτροπής για τον κορωνοϊό να εγκρίνει και άλλα εμβόλια ως ικανά αποδεικτικά εισόδου στη χώρα, πέραν εκείνων που χορηγούνται σε Ελλάδα και Ευρώπη, είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Συγκεκριμένα, δεκτά γίνονται τα Novavax (ΗΠΑ), Sinovac Biotech (Κίνα), Sputnic (Ρωσία), Sinopharm (Κίνα) και CanSino Biologics (Κίνα).
Επικρίσεις Μέρκελ προς Ελλάδα πίσω από κλειστές πόρτες
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των «27», πίσω από τις κλειστές πόρτες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα, υποδέχονται ταξιδιώτες που έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, παρότι αυτό δεν έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της Ένωσης, ενώ είναι ασαφές αν είναι αποτελεσματικό έναντι της πιο επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι επισκέπτες αυτοί που θα φτάνουν στην Ελλάδα, υποστήριξε η Μέρκελ, θα μπορούν στη συνέχεια να κινούνται ελεύθερα εντός της ευρωζώνης.
Μακρόν και Μέρκελ για ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της EE, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού ζητούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη.
«Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στους δημοσιογράφους.
«Προσοχή» συνέστησε ο Μακρόν στις χώρες της ΕΕ
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή που εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες.
Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς τη λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.
Η «λευκή λίστα» των 13 κρατών της ΕΕ
Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στην οποία περιλαμβάνονται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από τη λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μεικτή πολιτική.
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους Βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.
Εξαρση της παραλλαγής Δέλτα στην Πορτογαλία
Στη Λισαβόνα, το ήμισυ των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν την παραλλαγή Δέλτα. Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως από τη Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στη βρετανική «πράσινη λίστα».
Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα Βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα», όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους Βρετανούς τουρίστες, απαντώντας στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Όλοι οι Βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε τη γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.