Πιο πιθανή από ποτέ θεωρείται η επάνοδος της Γερμανίας στην χρήση πυρηνικής ενέργειας, την ώρα που τα κενά από το ρωσικό φυσικό αέριο φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν.
Η Γερμανία μπορεί να μην είναι σε θέση να αντικαταστήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα και ίσως χρειαστεί να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψει μέρος των ελλείψεων, δήλωσαν οι δύο ισχυρότεροι αξιωματούχοι της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και έχει φέρει τα κράτη στο χείλος της ύφεσης. Αυτό αναγκάζει τους πολιτικούς να εξετάσουν όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής ενέργειας, μιας τεχνολογίας την οποία η Γερμανία είχε αποφασίσει να αποχωριστεί οριστικά μέχρι το τέλος του έτους.
Σολτς: Τι θα γίνει όταν τελειώνει το φυσικό αέριο;
Μιλώντας σε μια ανοιχτή ημερίδα της κυβέρνησης στο Βερολίνο την Κυριακή, τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισαν ότι ενώ υπάρχει μια επιλογή παράτασης της διάρκειας ζωής των τριών τελευταίων αντιδραστήρων της χώρας μετά τον Δεκέμβριο, εξετάζεται μόνο λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών της Ευρώπης. Η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τις φθίνουσες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προβάλλει τη δυνατότητα να βασιστεί στην πυρηνική ενέργεια για περισσότερο χρόνο από το προγραμματισμένο, τέτοια σχόλια γίνονται σταδιακά όλο και συχνότερα. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία αυτή δεν είναι ούτε η πιο οικονομική, ούτε η ασφαλέστερη διαθέσιμη για τη Γερμανία, είπε ο Χάμπεκ. Ο Σολτς επεσήμανε τα ζητήματα συντήρησης και επισκευής στη Γαλλία ως μια σημαντική υπενθύμιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παλαιότερα εργοστάσια.
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση στο ερώτημα "τι θα γίνει όταν τελειώσει το φυσικό αέριο"», είπε ο Σολτς και πρόσθεσε: «Αν λαμβάναμε την απόφαση να συνεχίσουν να λειτουργούν οι πυρηνικοί σταθμοί, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα αυτό το χειμώνα, μια τέτοια κίνηση θα είχε μόνο μια μικρή συνεισφορά ως προς την επίλυση του προβλήματος, επειδή αφορά μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Γερμανία: Πιθανές οι συνομιλίες για την παράταση στη χρήση πυρηνικής ενέργειας
Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ήταν πιο θετικός σχετικά με την προοπτική παράτασης της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων σε προσωρινή βάση. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητήσουμε για τη χρήση των τριών διαθέσιμων πυρηνικών σταθμών», είπε στην ημερίδα.
Βραχυπρόθεσμα, η μείωση στη ζήτηση της ενέργειας θα είναι αυτό που θα κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά για τη Γερμανία και όλα τα άλλα έθνη που απομακρύνονται από τις ρωσικές προμήθειες.
Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους και την περασμένη εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου. Επιδιώκει επίσης να επαναφέρει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα που είχαν αφαιρεθεί από το σύστημα και επενδύει σε υποδομές για την εισαγωγή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 78%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας.
«Δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο δεν έχουμε αέριο, αλλά υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο δεν έχουμε αρκετό αέριο στις αποθήκες και οι προμήθειες σε άλλες μορφές δεν είναι τόσο διαθέσιμες όσο πριν», είπε ο Χάμπεκ. «Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο είναι το κενό στη χειρότερη περίπτωση. Υπάρχει πράγματι κενό και αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα», πρόσθεσε.
Γερμανία: Μόλις το 3% της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα αντικαστήσει η πυρηνική ενέργεια
Περίπου το 60% των Γερμανών είναι υπέρ της παράτασης της διάρκειας ζωής των υπόλοιπων πυρηνικών σταθμών στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Allensbach για τη Frankfurter Allgemeine Zeitung που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Αυτοί οι αντιδραστήρες ενδέχεται να αντικαταστήσουν μόλις το 3% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία το επόμενο έτος, δήλωσε ο Kesavarthiniy Savarimuthu, αναλυτής στο BloombergNEF, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Όσο κι αν πιστεύω ότι είναι λάθος να ασχοληθούμε με την πυρηνική ενέργεια, πρέπει να αντιμετωπίσούμε αυτό το ερώτημα. Είναι περίπλοκο», είπε ο Χάμπεκ.