«Βόμβα» από το Bloomberg: Ο Ερντογάν φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία με λεφτά του Πούτιν - iefimerida.gr

«Βόμβα» από το Bloomberg: Ο Ερντογάν φτιάχνει πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία με λεφτά του Πούτιν

πυρηνικό εργοστάσιο Τουρκία
Το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Ρωσία στην Τουρκία / Φωτογραφία: Voice of America
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία χρηματοδοτεί την Τουρκία με 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg, ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα σε θυγατρική της στην Τουρκία, η οποία κατασκευάζει έναν πυρηνικό σταθμό, αξίας 20 δισ. δολαρίων, στις ακτές της χώρας στη Μεσόγειο, αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να καθυστερήσει λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Rosatom Corp. έστειλε την περασμένη εβδομάδα περίπου πέντε δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κατασκευής Akkuyu Nuclear JSC, που εδρεύει στην Τουρκία, ενώ δύο αντίστοιχες μεταφορές χρημάτων προγραμματίζονται για αυτήν και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Σε ανακοίνωσή της, η Rosatom τόνισε πως αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τον αριθμό που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τη Rosatom, οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για το έργο είναι ιδιωτικές, με την εταιρεία να αρνείται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να καλύψει το 10% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στην Τουρκία

Ο πυρηνικός σταθμός θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, που θέλει να ικανοποιήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, καθώς αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, την Sberbank PJSC, η οποία έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank, στην οποία επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Rosatom, η μοναδική ιδιοκτήτρια του τουρκικού έργου, και η θυγατρική της που κατασκευάζει το εργοστάσιο δεν έχουν περιληφθεί στις κυρώσεις.

Η ρωσική χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες του έργου για τα επόμενα δύο χρόνια

Η ρωσική χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο Akkuyu τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα, γνωστό ως Akkuyu 1, ξεκίνησαν το 2018, με τους μηχανικούς να ξεκινούν το Akkuyu 2 δύο χρόνια αργότερα. Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2026.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τη χρηματοδότηση ως χειρονομία καλής θέλησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον ρόλο του Ερντογάν σε μια συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να αμβλύνει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν συνομιλίες στο Σότσι στις 5 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ