Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε να παραταθεί η ισχύς της Συνθήκης για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία εκπνέει τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον για έναν χρόνο, χωρίς πρόσθετους όρους.
Την πρότασή του αυτή ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Έχω μια πρόταση που λέει συγκεκριμένα να παραταθεί η ισχύουσα συνθήκη χωρίς κανέναν όρο, έστω και για έναν χρόνο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεξαγάγουμε περιεκτικές συνομιλίες με βάση όλες τις παραμέτρους εκείνων των προβλημάτων που διευθετούνται από παρόμοιες συνθήκες», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος ηγέτης υποστήριξε πως με αυτό τον τρόπο δεν θα «αφήσουμε τις χώρες μας και όλα τα κράτη του κόσμου που ενδιαφέρονται για τη στρατηγική σταθερότητα, χωρίς μια τέτοια θεμελιώδη συμφωνία, όπως είναι η Συνθήκη για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Απάντηση από την Ουάσιγκτον αναμένει ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε επίσης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρήσει να λάβει στο άμεσο μέλλον από τις ΗΠΑ «κάποια σαφή απάντηση» όσον αφορά τις προοπτικές παράτασης της συνθήκης START.
«Παρακαλώ, διατυπώστε τη θέση μας στους Αμερικανούς εταίρους και όσο πιο σύντομα γίνεται προσπαθήστε να λάβετε από εκείνους έστω κάποια σαφή απάντηση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Έτοιμη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ, δηλώνει η Ρωσία
Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «το συντομότερο δυνατόν» θα μεταφέρει στις ΗΠΑ την πρόταση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ πάνω σε νέες συμφωνίες στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας και του ελέγχου των εξοπλισμών.
Η νέα συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών New START, η οποία υπογράφηκε το 2010 και ορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει 10ετή ισχύ και εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.