Σοκ προκαλεί η είδηση της σύλληψης ενός Ιταλού φοιτητή στο Μαϊάμι στις ΗΠΑ που φέρεται να υπέστη βασανιστήρια.
Των γύρο των ιταλικών ΜΜΕ κάνουν ανησυχητικές λεπτομέρειες της βάναυσης σύλληψης του Matteo Falcinelli, του Ιταλού φοιτητή που «δέθηκε» από τους αστυνομικούς και κρατήθηκε σε ένα κελί για τρεις ημέρες.
Οι εικόνες χρονολογούνται από τη νύχτα μεταξύ 24ης και 25ης Φεβρουαρίου, αλλά τέθηκαν στη διάθεση του δικηγόρου της οικογένειας μόλις στα τέλη Απριλίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε με τρεις μήνες καθυστέρηση, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.
Η περιπέτεια του Ιταλού φοιτητή στο Μαϊάμι
Ο Φαλτσινέλι, φορώντας ένα λευκό πουκάμισο με δύο κηλίδες αίματος και τζιν, στέκεται μπροστά στην είσοδο του Dean's Gold, ενός στριπτιτζάδικου στο βόρειο Μαϊάμι, και ζητά επανειλημμένα από τους αστυνομικούς να του επιστρέψουν τα δύο κινητά του τηλέφωνα. «Φύγε», του λέει ένας αστυνομικός. «Όχι», απαντάει, «δεν φεύγω, θέλω πίσω τα δύο κινητά μου τηλέφωνα, θέλω πίσω τα δύο γ...α κινητά μου τηλέφωνα».
Ο Φαλτσινέλι, ο οποίος δεν θυμάται πώς κατέληξε έξω από το στριπτιτζάδικο, ζητούσε συνεχώς πίσω τα κινητά του τηλέφωνα. Οι αστυνομικοί παρέμειναν ανένδοτοι και του έλεγαν συνεχώς να φύγει και πως δεν έχουν τα τηλέφωνά του. Ο φοιτητής επέμενε.
Κάποια στιγμή, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, τον έριξαν στο έδαφος και του πέρασαν χειροπέδες, επειδή ο νεαρός φέρεται να άγγιξε τον αστυνομικό. Ένας αστυνομικός τοποθετεί το γόνατό του στο λαιμό του για να τον ακινητοποιήσει. Ο μαθητής βογκάει, δυσκολεύεται να αναπνεύσει, επαναλαμβάνει «δεν αντιστέκομαι», αλλά οι αστυνομικοί δεν σταματούν, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».
Σε αντίθεση με όσα γράφονται στην επίσημη έκθεση της αστυνομίας, ο Φαλτσινέλι δεν ζήτησε ποτέ πίσω 500 δολάρια - το αντίτιμο μιας μισάωρης υπηρεσίας με συνοδό. Στην δε έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά στα κινητά τηλέφωνα και στα συνεχή αιτήματα του αγοριού.
Οι εικόνες λένε μια διαφορετική ιστορία αναφέρει η εφημερίδα που είδε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό από το συμβάν. Καθώς ο φοιτητής, μπήκε στο αυτοκίνητο για να μεταφερθεί στη φυλακή, κατέφθασαν κι άλλα περιπολικά.
Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με την οικογένεια του αγοριού, πιστεύουν ότι αυτή ήταν η στιγμή που συζήτησαν τι πρέπει να κάνουν για να δικαιολογήσουν τη σύλληψη. Ένας αστυνομικός, ο οποίος φαίνεται να είναι ο αρχηγός, κάνει σήμα να κλείσει ο ήχος από τις κάμερες σώματος. Μια τελευταία φράση παραμένει στην ηχογράφηση. Κάποιος λέει: «Συνέχισε να μας αγγίζει όλους, έτσι δεν είναι;».
Στη Φλόριντα, ακόμη και το άγγιγμα ενός αστυνομικού με το δάχτυλο μπορεί να δικαιολογήσει τη σύλληψη. Ο Φαλτσινέλι, σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειας, φέρεται να γρατζούνισε έναν από αυτούς αφού τον έσπρωξε. Στις φωτογραφίες, ο φοιτητής δείχνει το ταμπελάκι με το όνομα ενός από αυτούς πάνω στη στολή και απειλεί ότι θα υποβάλει μήνυση εναντίον του ίδιου και του συναδέλφου του. Οι συγγενείς αποκλείουν ότι άγγιξε τους αστυνομικούς αρκετές φορές.
Ο δεύτερος γύρος βασανιστηρίων στο κελί
Από τις εικόνες που είδε η εφημερίδα, ο μαθητής δεν φαίνεται επιθετικός, και, αργότερα, είναι και εμφανώς φοβισμένος. Σε ένα άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε χθες από τον εγκλωβισμό στο κελί, καταγράφεται η δεύτερη δυσανάλογη αντίδραση των αστυνομικών.
Ενώ διαφωνούν στο τμήμα, στο βάθος φαίνεται, μέσα από το παράθυρο του κελιού, ο Φαλτσινέλι να περπατάει μπρος-πίσω, σιωπηλός. Ξαφνικά, σαν να ανταποκρίνονται σε ένα νεύμα, τρεις αστυνομικοί γυρίζουν και βαδίζουν προς το κελί, ακολουθούμενοι από έναν τέταρτο, αυτόν που φαίνεται στην κάμερα σώματος, ο οποίος φοράει τα γάντια του. Ανοίγουν την πόρτα, βάζουν τον φοιτητή στο έδαφος και αρχίζουν το δεύτερο μέρος του βασανισμού. Η αστυνομία του Μαϊάμι, λένε ενημερωμένες πηγές, έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα.
Η κακοποίηση αυτή διήρκεσε δεκατρία λεπτά, με τον νέο να επαναλαμβάνει ότι ζήτησε μόνο να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματά του και να φωνάζει από τους φρικτούς πόνους.
Ο Φαλτσινέλι παραπέμφθηκε σε δίκη για αντίσταση σε αστυνομική αρχή και στην φάση αυτή βρίσκεται εκτός φυλακής, αφού συναίνεσε να προφέρει, για μικρό χρονικό διάστημα, κοινωνικά χρήσιμες υπηρεσίες.
Οι δικηγόροι της οικογένειας ζήτησαν να δουν και τις άλλες εικόνες από τις κάμερες σώματος και αυτές που κατέγραψαν οι κάμερες μέσα στο κελί. Δεν έχουν λάβει ακόμη απάντηση. Οι αστυνομικοί, από σήμερα, βρίσκονται κανονικά σε υπηρεσία. Ο Φαλτσινέλι και η μητέρα του, Βλάστα Στουντενίκοβα, σλοβακικής καταγωγής, θα επιστρέψουν στην Ιταλία εντός δέκα ημερών και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο Μαϊάμι στις αρχές Ιουνίου. Γι' αυτούς, η μάχη για τη δικαιοσύνη μόλις άρχισε. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε την υπόθεση στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρώμη Τζακ Μαρκέλ και υπενθύμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση «παρακολουθεί με ευλάβεια κάθε περίπτωση κράτησης Ιταλών πολιτών στο εξωτερικό».