Ρώσοι πολίτες συνεχίζουν σε διάφορες πόλεις της χώρας να εναποθέτουν λουλούδια και γλυκά σε αυτοσχέδια μνημεία για να τιμήσουν τη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και να δείξουν ότι αψηφούν την καταστολή από τις Αρχές, που σπεύδουν να διαλύσουν τα πλήθη με το πρόσχημα των μη εγκεκριμένων διαδηλώσεων και να επιβάλουν ποινές φυλάκισης στους συλληφθέντες.
Μέχρι στιγμής, πάντως, πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τις συνθήκες και την ακριβή ώρα θανάτου του σφοδρού επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα παραδοθεί ποτέ η σορός του στη σύζυγό του και στους συγγενείς του.
Oι περίεργες κινήσεις στη φυλακή όπου κρατείτο ο Ναβάλνι
Πληροφορίες συνεχίζουν να καταφθάνουν από ανεπίσημες πηγές στη Ρωσία για περίεργες κινήσεις το βράδυ πριν την ανακοίνωση του θανάτου του γύρω από τη σωφρονιστική αποικία «Πολικός Λύκος» βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου κρατείτο ο Ναβάλνι.
Πληροφορίες που κάνουν λόγο για κατοίκους που είδαν αξιωματούχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, για σβηστές κάμερες παρακολούθησης ή για κρατούμενους, που τους έκλεισαν ξαφνικά, χωρίς λόγο, στα κελιά τους.
Κάμερες κατέγραψαν κονβόι, που πιστεύεται πως μετέφερε τη σορό του Nαβάλνι
Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona, ο οποίος καλύπτει θέματα της αντιπολίτευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκέντρωσε το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στον μοναδικό δρόμο που συνδέει την πόλη Λαμπιτνάνγκι, την πόλη που βρίσκεται πλησιέστερα στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις του Χαρπ, με το Σάλεχαρντ.
Η Mediazona εντόπισε ένα κονβόι τεσσάρων οχημάτων (ανάμεσά τους και οχήματα της σωφρονιστικής υπηρεσίας FSIN) να κινείται στην παγωμένη έκταση του ποταμού Ομπ με κατεύθυνση το Σάλεχαρντ. Η χρονική συγκυρία κάνει τους δημοσιογράφους να εκτιμούν πως η αυτοκινητοπομπή μετέφερε τη σορό του Ναβάλνι στο Σάλεχαρντ.
«Σ' αγαπώ»: Η ανάρτηση της συζύγου του Ναβάλνι μετά τον θάνατό του
Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, ανήρτησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα «Σ' αγαπώ», το οποίο συνόδευε με μια φωτογραφία του ζευγαριού.
Στην ανάρτηση στο Instagram υπάρχει μια φωτογραφία όπου το ζευγάρι ποζάρει μαζί, με τα κεφάλια τους να αγγίζουν το ένα το άλλο, καθώς παρακολουθούν κάποιου είδους θέαμα. Πριν τον θάνατό του ο Ναβάλνι είχε στείλει στη γυναίκα του ένα μήνυμα ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, χρησιμοποιώντας τους στίχους ενός δημοφιλούς σοβιετικού τραγουδιού της δεκαετίας του 1960 για τον έρωτα εξ αποστάσεως και την ελπίδα της επανένωσης ενός ζευγαριού. «Εσύ κι εγώ, τα έχουμε όλα, όπως στο τραγούδι: πόλεις, φώτα αεροδρομίων, γαλάζιες χιονοθύελλες και χιλιάδες χιλιόμετρα μας χωρίζουν. Όμως αισθάνομαι ότι είσαι κοντά μου κάθε δευτερόλεπτο και σ' αγαπώ όλο και περισσότερο», ανέφερε.
Μαζί με τα δύο παιδιά τους η Γιούλια Ναβάλναγια αποφάσισε να μην πνίξει μέσα της τον πόνο για τον χαμό του άνδρα της, αλλά κάνει «αυτό που θα έκανε ο Αλιόσα», δηλαδή να συνεχίσει με όποιον τρόπο μπορεί τη μάχη του, λόγος για τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση.
Ρωσία: Οι Αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση στη σορό του Ναβάλνι σε συγγενείς του
H σορός του Ναβάλνι φέρεται να βρίσκεται σε νοσοκομείο της Σαλέκχαρντ, διοικητικής πρωτεύουσας της περιφέρειας Γιαμάλ, μιας πόλης που δεν απέχει πολύ από το Χαρπ, όπου βρίσκεται η διαβόητη σωφρονιστική αποικία IK-3 όπου κρατείτο ο αντιφρονών Ρώσος πολιτικός.
Ωστόσο, οι ρωσικές αρχές απαγορεύουν στους συγγενείς του νεκρού ηγέτη της αντιπολίτευσης να έχουν πρόσβαση στη σορό του για τρίτη ημέρα μετά τον θάνατό του, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα του, διευκρινίζοντας ότι «δεν δόθηκε άδεια» στη μητέρα του αντιφρονούντος να εισέλθει στο νεκροτομείο όπου βρίσκεται η σορός του.
«Η μητέρα τού Αλεξέι και οι δικηγόροι της έφτασαν στο νεκροτομείο νωρίς σήμερα το πρωί. Δεν τους επετράπη να εισέλθουν. Ένας από τους δικηγόρους σπρώχτηκε έξω. Όταν ρώτησαν το προσωπικό αν η σορός του Αλεξέι βρίσκεται εκεί, δεν απάντησαν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του Ναβάλνι.
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι ερευνητές δεν έχουν εξακριβώσει ακόμα τα αίτια του θανάτου του Ναβάλνι και η έρευνα έχει παραταθεί, όπως δήλωσαν στη μητέρα του και στους δικηγόρους του.
Οι γιατροί φέρονται να κατέγραψαν μώλωπες στο σώμα του Ναβάλνι που προκλήθηκαν τόσο από μαλάξεις στην καρδιά όσο και από την προσπάθεια του προσωπικού να ακινητοποιήσει τον ασθενή, που πάθαινε σπασμούς.
Τι προκάλεσε, όμως, τους σπασμούς στον Ναβάλνι, δεδομένου ότι ως αρχική αιτία θανάτου του αναφέρθηκε μια εμβολή και στη συνέχεια ένα άκρως αόριστο «σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου»; Η εφημερίδα Novaya Gazeta παρέθεσε την εξήγηση ενός γιατρού όταν ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε το 2020 με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποκλείονται οι σπασμοί πριν πέσει ο ασθενής σε κώμα.
Οι ερευνητικές αρχές μπορούν να κρατήσουν έως και έναν μήνα τη σορό του Ναβάλνι
Διάφορες πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Ναβάλνι ήταν καλά τα τελευταία 24ωρα πριν από τον θάνατό του την περασμένη Παρασκευή. Στις 12 Φεβρουαρίου τον είχε επισκεφθεί η μητέρα του, που μετέβη από τη Μόσχα στο Χαρπ.
Άγνωστο παραμένει αν έχει ήδη διενεργηθεί νεκροψία στη σορό του Ναβάλνι. Το σίγουρο, πάντως, ήταν ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν παρευρέθηκε συγγενικό του πρόσωπο. Οι οπαδοί του είναι απίθανο να αποδεχθούν το πόρισμα της νεκροψίας.
Οι ερευνητικές αρχές μπορούν να κρατήσουν τη σορό του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης μέχρι 30 ημέρες, αλλά το διάστημα αυτό μπορεί να επιμηκυνθεί απεριόριστα αν ξεκινήσει ποινική έρευνα - ίσως κατά αγνώστων «Δυτικών πρακτόρων». Σύμφωνα με τον πρώην ολιγάρχη, πρώην κρατούμενο επί μία δεκαετία και δριμύ επικριτή του Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, οι ρωσικές αρχές είναι μάλλον απίθανο να δώσουν άδεια για μια κανονική κηδεία του Ναβάλνι.
Δεν ήταν τυχαία η ημερομηνία θανάτου του Ναβάλνι, λένε επικριτές του Κρεμλίνου
Επικριτές του Ρώσου προέδρου, που κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι ενορχήστρωσε τον θάνατο του Ναβάλνι, δηλώνουν πεπεισμένοι ότι επελέγη προσεκτικά η ημερομηνία που ανακοινώθηκε η τραγική είδηση, δηλαδή ενώ λάμβανε χώρα στο Μόναχο η Διάσκεψη Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, «δεν ήταν σύμπτωση», αλλά έστειλε «ένα συγκεκριμένο μήνυμα», καθώς σε μια προηγούμενη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου πριν από 17 χρόνια ο Πούτιν «τα είχε σπάσει» με τη Δύση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι ακολουθούν μια πολιτική που περιλαμβάνει τη χρήση βίας στη διεθνή σκακιέρα.
Bild: Ο Ναβάλνι στο «πακέτο» ανταλλαγής αιχμαλώτων που διαπραγματεύονται ΗΠΑ, Γερμανία και Ρωσία
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Ναβάλνι συμπεριλαμβανόταν στο «πακέτο» ανταλλαγής κρατουμένων που διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ και η Γερμανία με τη Ρωσία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Μόσχα ζητάει να της επιστραφεί ο Βαντίμ Κρασίκοφ, ένας «πατριώτης», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Πούτιν, ο οποίος είχε εκτελέσει το 2019 στο Βερολίνο έναν Τσετσένο πρώην διοικητή, τον Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, ο οποίος είχε διαπράξει -πάντα κατά τον Ρώσο πρόεδρο- ωμότητες εις βάρος Ρώσων αιχμαλώτων στρατιωτών. Στο ίδιο πακέτο ανταλλαγής κρατουμένων περιλαμβάνεται και ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς, που κρατείται σε φυλακή στη Μόσχα κατηγορούμενος για κατασκοπεία - κατηγορία που ο ίδιος επίμονα απορρίπτει.