Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι ελπίδες του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλαναδία μετά την αποχώρηση ενός κεντρώου κόμματος από τις συνομιλίες λόγω κόντρα για τα δημοσιονομικά.
Το νεοϊδρυθέν κόμμα κατά της διαφθοράς «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» (NSC) του Πίτερ Όμτσιχτ ανακοίνωσε ότι «τέλειωσε» με αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων, καθιστώντας αδύνατη -ως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα – μια κυβερνητική πλειοψηφία για τον νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου.
Το NSC είπε μεν ότι θα διατηρήσει «εποικοδομητική» στάση στις συνομιλίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα του Βίλντερς.«Θα μπορούσε να είναι μια εποικοδομητική υποστήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας επί παραδείγματι», ανέφερε το κεντρώο κόμμα.
Ο Βίλντερς προκάλεσε έκπληξη στην Ολλανδία και στην Ευρώπη με τη νίκη του στις εκλογές του Νοεμβρίου με ένα αντι-ισλαμικό μανιφέστο, που αποσκοπεί στην απαγόρευση του Κορανίου και της λειτουργίας τζαμιών και αρνείται τα πορίσματα για την κλιματική αλλαγή. Αλλά οι εκλογικές αναμετρήσεις στο κατακερματισμένο ολλανδικό σύστημα οδηγούν συνήθως σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.
Απογοητευμένος ο Βίλντερς
Οι Βίλντερς διαπραγματεύεται με τρία άλλα κόμματα, αλλά χωρίς τις 20 έδρες του NSC στην ολλανδική Βουλή των 150 εδρών δεν έχει καμία πιθανότητα να συμπήξει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Ο ακροδεξιός πολιτικός έχει ήδη συγκρουστεί με τον ηγέτη του NSC για τμήματα του μανιφέστου του, που θεωρούνται αντισυνταγματικά, όπως η αντι-ισλαμική του ατζέντα, ενώ σχεδιάζει και “Nexit”, δηλαδή έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ.
«Απίστευτα απογοητευτικό», σχολίασε ο Βίλντερς στην πλατφόρμα Χ. «Η Ολλανδία θέλει αυτή την κυβέρνηση και τώρα ο Πίτερ Όμτσιχτ πετά την πετσέτα ενώ συζητούσαμε μέχρι σήμερα. Δεν το καταλαβαίνω», πρόσθεσε.
«Έκπληξη» η αποχώρηση των κεντρώων του Όμτσιχτ από τις συνομιλίες
Ο πρώην υπουργός Ρόναλντ Πλάστερκ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσάζοντα στις συνομιλίες για τη συγκρότηση της κυβερνητικής συμμαχίας, θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το αργότερο να ενημερώσει την ολλανδική Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος δήλωσε «κάπως αιφνιδιασμένος» από την κίνηση του NSC, λέγοντας ότι το έμαθε μέσω του WhatsApp. Νωρίτερα το γραφείο του είχε ενημερώσει ότι και τα τέσσερα κόμματα θα καθίσουν ξανά σήμερα Τετάρτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πράγμα που φαντάζει απίθανο πλέον.
Οι οιωνοί ήταν ήδη αρνητικοί το τελευταίο διάστημα. Οι τέσσερις υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι είχαν συμφωνήσει πριν την χθεσινή ανακοίνωση του NSC να μην μιλούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων κι η μόνη πηγή πληροφόρησης των ΜΜΕ ήταν οι αναρτήσεις του Βίλντερς στην πλατφόρμα Χ.
Κόντρα για τα δημοσιονομικά
Η Ολλανδία καλείται να εξοικονομήσει κάπου 17 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών, αλλά ο Βίλντερς έχει τάξει περικοπές φόρες και έχει δεσμευτεί ότι δεν θα βάλει μεγάλο μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες εξοργίζοντας τον δημοσιονομικά υπεύθυνο Όμτσιχτ.
«Επ’ ουδενί θέλει το NSC να κάνει υποσχέσεις στον ολλανδικό λαό, που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι είναι κενές και δεν μπορούν να τηρηθούν κατά την ερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», ανέφερε η επιστολή του κόμματος.
Αιφνιδιασμένη από την αποχώρηση του NSC δήλωσε και η Ντενίζ Γεσιλγκόζ, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. «Ξαφνιάστηκα πάρα πολύ. Είχαμε εποικοδομητικές συνομιλίες ακόμη και σήμερα», έγραψε χθες στην πλατφόρμα Χ. «Ελπίζω να μπορέσουμε να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι και να ακούσουμε επακριβώς τι συμβαίνει», είπε.
Νέες κάλπες στην Ολλανδία;
Οι Ολλανδοί έχουν συνηθίσει να καθυστερούν οι πολιτικοί τους να σχηματίσουν κυβέρνηση – η τελευταία χρειάστηκε 271 μέρες για να σχηματιστεί – κι ο Μαρκ Ρούτε θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να κλείσει μια συμφωνία.
Αλλά ο Βίλντερς προκάλεσε αίσθηση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθούν νέες κάλπες αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν πολύ μπροστά το PVV του Βίλντερς, σύμφωνα με μία σφυγμομέτρηση, μάλιστα, το ακροδεξιό κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει έως και 50 έδρες στην Βουλή σε περίπτωση νέων εκλογών.