Δυναμικό comeback έκανε φέτος η Βιέννη εκτοπίζοντας από την κορυφή της λίστας των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που υποχώρησε στην 34η θέση λόγω των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Economist Intelligence Unit, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, «η Βιέννη, που είχε υποχωρήσει στη 12η θέση στην κατάταξή μας στις αρχές του 2021, καθώς παρέμεναν κλειστά τα μουσεία και τα εστιατόριά της, ανέκαμψε έκτοτε στην πρώτη θέση, που κατείχε το 2018 και το 2019. Η σταθερότητα και οι καλές υποδομές είναι αυτά που γοητεύουν κυρίως τους κατοίκους της, υποστηριζόμενα από το καλό σύστημα υγείας και την πληθώρα ευκαιριών για πολιτιστικά δρώμενα και ψυχαγωγία».
Η Μελβούρνη με τη 10η θέση παρέμεινε μεταξύ των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη, καθώς άλλες πόλεις έμειναν εκτός της κορυφαίας δεκάδας, όπως το Μπρισμπέιν (27ο), η Αδελαΐδα (30ή) και το Περθ (32ο).
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, δεν περιλήφθηκε φέτος στη λίστα μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη υποχώρησαν λόγω της «λογοκρισίας» και των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Ευρωπαϊκές οι έξι στις δέκα πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής
Η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να καυχάται, αφού στη φετινή πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται έξι ευρωπαϊκές πόλεις. Τη Βιέννη ακολούθησαν η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, και η Ζυρίχη, στην έκτη θέση φιγουράρει η Γενεύη, στην έβδομη η Φρανκφούρτη και στην ένατη το Άμστερνταμ, ενώ η Αθήνα έκανε άλμα 19 θέσεων, για να πάρει την 73η θέση στην κατάταξη.
Η πρώτη δεκάδα των πόλεων όπου αξίζει να ζει κανείς
- Βιέννη (Αυστρία)
- Κοπεγχάγη (Δανία)
- Ζυρίχη (Ελβετία)
- Κάλγκαρι (Καναδάς)
- Βανκούβερ (Καναδάς)
- Γενεύη (Ελβετία)
- Φραγκφούρτη (Γερμανία)
- Τορόντο (Καναδάς)
- Άμστερνταμ (Ολλανδία)
- Οσάκα (Ιαπωνία), Μελβούρνη (Αυστραλία)
Αλλά και ο Καναδάς τα πήγε φέτος καλά, με το Κάλγκαρι στην τρίτη θέση, το Βανκούβερο στην πέμπτη και το Τορόντο στην ένατη, ενώ τη δέκατη θέση στον κατάλογο με τις πόλεις που διαθέτουν την καλύτερη ποιότητα ζωής μοιράζονται η Οσάκα και η Μελβούρνη. Το Παρίσι ήρθε 19ο, ανεβαίνοντας 23 θέσεις σε σύγκριση με το 2021, οι Βρυξέλλες 24ες, πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά.
Τον επίζηλο τίτλο της καλύτερης για να ζει κανείς πόλης στον πλανήτη κατείχε επί επτά συναπτά από το 2011 η Μελβούρνη, προτού την εκθρονίσει η Βιέννη.
Το Λονδίνο κατετάγη φέτος 33ο, πέντε θέσεις πίσω από το Μάντσεστερ και μπροστά από τη Βαρκελώνη (35η) και τη Μαδρίτη (43η).
Το Μιλάνο ήρθε 49ο, η Νέα Υόρκη 51η και το Πεκίνο 71ο, ενώ δεν περιλήφθηκε στον κατάλογο η Βηρυττός μετά την περσινή φονική έκρηξη στο λιμάνι της και την οικονομική κρίση που περνά.
Η χειρότερη από άποψη ποιότητας ζωής πόλη στον πλανήτη παρέμεινε και φέτος η πρωτεύουσα της καθημαγμένης από τον εμφύλιο Συρίας, Δαμασκός.
Η τελευταία δεκάδα
- Τεχεράνη (Ιράν)
- Ντουάλα (Καμερούν)
- Χαράρε (Ζιμπάμπουε)
- Ντάκα (Μπανγκλαντές )
- Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα Νέα Γουινέα)
- Καράτσι (Πακιστάν)
- Αλγέρι (Αλγερία)
- Τρίπολη (Λιβύη)
- Λάγος (Νιγηρία)
- Δαμασκός (Συρία)