Μπορεί η Ρωσία και η Τουρκία να συμφώνησαν για εκεχειρία στη βόρεια Συρία, αλλά οι ΗΠΑ έβαλαν βέτο στο ρωσοτουρκικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, είχε ζητήσει από τα άλλα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσουν τη συμφωνία, που σύναψαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, αλλά οι ΗΠΑ την απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς την «πρώιμη». Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καλωσόρισαν την πρόταση, αλλά ήθελαν τροποποίηση του ανακοινωθέντος.
«Πρώιμη η συμφωνία» λένε οι ΗΠΑ
Ο Νεμπένζια είπε ότι η Ρωσία επεδίωκε την έκδοση ανακοινωθέντος μετά τη συνεδρίαση «αλλά λόγω της στάσης μιας αντιπροσωπείας δεν κατέστη εφικτό», αναφερόμενος στις ΗΠΑ, όπως είπαν διπλωμάτες, τονίζοντας πάντως ότι η Μόσχα δεν ήταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί επί προτάσεων που κατέθεσαν η Γαλλία και η Βρετανία.
«Πρέπει να δούμε αν θα αποδώσει [η συμφωνία]. Ανησυχούμε για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν εκεί [στην επαρχία Ιντλίμπ] κ αι θα θέλαμε να δούμε η εκεχειρία αυτή να οδηγήσει στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας, όπου θα μπορούν να επιστρέψουν και να επιβιώσουν οι άνθρωποι», είπε ο Γερμανός πρεσβευτής, Κρίστοφ Χόισγκεν. Και τόνισε ότι η χώρα του κι η Βρεατνία είναι έτοιμες να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια, υπό τον όρο η συμφωνία να είναι πραγματική.
Από την πλευρά της η Βρετανίδα ομόλογός του, Κάρεν Πιρς, αν και χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά προτού τεθεί σε εφαρμογή. «Ποιος θα την επιβλέπει; Τι θα γίνει δυτικά του Χαλεπίου; Και κάτι εξίσου σημαντικό: την υπέγραψε η κυβέρνηση της Συρίας επίσημα, θα τηρήσει τους όρους της;», δήλωσε.
Κρατάει προς το παρόν η εκεχειρία στην Ιντλίμπ
Στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, επικρατούσε χθες σχετική ηρεμία καθώς σταμάτησαν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και για πρώτη φορά εδώ και τρεις οι βομβαρδισμοί από ρωσικά και συριακά αεροσκάφη.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ ενέκρινε την εκεχειρία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν, πάντως, με νόημα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται εκεχειρία για την επαρχία Ιντλίμπ.