Ζημιές στο άγαλμα της Ιουλιέτας – για την ακρίβεια μια τρύπα στο δεξιό στήθος – έχουν προκαλέσει οι τουρίστες που επισκέπτονται τη Βερόνα της βόρειας Ιταλίας.
Το ορειχάλκινο άγαλμα ορθώνεται σε μια μικρή αυλή κάτω κάτω από το μπαλκόνι όπου λέγεται ότι ο Ρωμαίος φλέρταρε την Ιουλιέτα και προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες, που συρρέουν εκεί για μια selfie και για να αγγίξουν το στήθος στο πλαίσιο ενός τελετουργικό που πιστεύεται ότι φέρνει τύχη στον έρωτα.
Αλλά ο ιδρώτας από τα χέρια των τουριστών πιστεύεται ότι προκάλεσε με την πάροδο του χρόνου μια τρύπα στο σημείο που αγγίζουν, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που το άγγιγμα των τουριστών προκάλεσε ζημιές στο άγαλμα της Ιουλιέτας. Προ δεκαετίας είχε αντικατασταθεί το πρώτο άγαλμα, που δέσποζε στο χώρο για πάνω από 40 χρόνια, με ένα αντίγραφό του, κόστους 15.000 ευρώ, που χρηματοδότησε μια Καθολική οργάνωση.
«Σεξιστική» η συνήθεια των τουριστών να αγγίζουν το στήθος του αγάλματος της Ιουλιέτας;
Η Ιουλιέτα βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ο διευθυντής ενός σχολείου στην Τοσκάνη χαρακτήρισε «σεξιστική» τη συνήθεια των τουριστών να αγγίζουν το στήθος του αγάλματος.
«Το άγαλμα πρέπει να επισκευαστεί, αναμφίβολα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε και το μέλλον. Είναι σωστό να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους τουρίστες να αγγίζουν το στήθος της Ιουλιέτας; Ή μήπως θα ήταν καλύτερα να αποδεχθούμε το επιχείρημα του διευθυντή του σχολείου, που το έκρινε σεξιστικό;», έγραψε ο δημοσιογράφος Ενρίκο Φέρο στον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο «Il Mattino di Padova».
Προτάσεις να τοποθετηθεί σε υψηλότερο βάθρο το άγαλμα της Ιουλιέτας
Ο αντιπρόεδρος ένωσης επιχειρηματιών της περιοχής, Νταβίντε Αλμπερτίνι, πρότεινε να τοποθετηθεί το άγαλμα της Ιουλιέτας σε ένα υψηλότερο βάθρο, για να μην φθάνουν το στήθος της οι τουρίστες και να τοποθετηθεί ένα γραμματοκιβώτιο δίπλα του, ώστε να ρίχνουν τα γράμματά τους οι ερωτευμένοι στο πλαίσιο ενός πιο «ρομαντικού τελετουργικού».
Η αυλή με το άγαλμα της Ιουλιέτας βρίσκεται δίπλα στην Casa di Giulietta, ένα ανακαινισμένο κτίριο του 13ου μ.Χ. αι. που ανήκε κάποτε σε μια οικογένεια ευγενών, τους del Cappelos, που όπως θεωρούν οι κάτοικοι της Βερόνας, ενέπνευσε τον Σαίξπηρ να γράψει για την οικογένεια των Καπουλέτων της Ιουλιέτας. Το μπαλκόνι προστέθηκε στο κτίριο τον περασμένο αιώνα.
Σήμερα η Casa di Giulietta είναι μουσείο, που περιλαμβάνει μια συλλογή από πίνακες, αναγεννησιακές φορεσιές και το κρεβάτι που είχε χρησιμοποιήσει ο Φράνκο Τζεφιρέλι το 1968 στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Σαίξπηρ, αλλά οι περισσότεροι τουρίστες παρακάμπτουν το μουσείο και πηγαίνουν κατευθείαν στο άγαλμα της Ιουλιέτας.