Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εδμούντο Γκονσάλες Ουρούτια ως νικητή των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας, απορρίπτοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι ελεγχόμενης από την κυβέρνηση του Καράκας εκλογικές Αρχές, που ανακήρυξαν νικητή τον Νικολάς Μαδούρο.
«Λαμβανομένων υπόψη των αδιαμφισβήτητων αποδείξεων, είναι σαφές για τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, για τον λαό της Βενεζουέλας, ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας ανακήρυξε τον Μαδούρο νικητή των εκλογών, αλλά ο αντίπαλός του, Γκονσάλες και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, λένε ότι εξασφάλισαν πάνω από τα δύο τρίτα των ψήφων σε κάθε ηλεκτρονική κάλπη μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Κι επιμένουν ότι αν δοθούν στη δημοσιότητα αυτές οι καταμετρήσεις θα αποδείξουν την ήττα του Ματσάδο.
Διπλωματικές πιέσεις στη Βενεζουέλα για «αμερόληπτη επαλήθευση των αποτελεσμάτων»
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ έγινε ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες να πειστεί το καθεστώς Μαδούρο να δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών και εν μέσω εντεινόμενων εκκλήσεων για «αμερόληπτη επαλήθευση των αποτελεσμάτων».
Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Μεξικού κάλεσαν χθες Πέμπτη, με κοινή ανακοίνωσή τους, να διεξαχθεί «ανεξάρτητη επαλήθευση των αποτελεσμάτων» των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα, που αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και μέρος της διεθνούς κοινότητας.
«Η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας πρέπει να γίνει σεβαστή μέσω αμερόληπτης επαλήθευσης των αποτελεσμάτων», κρίνουν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, που καλούν τις εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσουν «γρήγορα» αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής ανά εκλογικό τμήμα.
Αθρόες συλλήψεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Βενεζουέλα
Την Δευτέρα, μετά την ανακήρυξη του Μαδούρο ως νικητή των εκλογών, χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους πόλεων της Βενεζουέλας και μάλιστα γκρέμισαν και αγάλματα του Ούγκο Τσάβεζ, μέντορα του αριστερού προέδρου της χώρας.
Η κυβέρνηση είπε ότι προχώρησε στις συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών ενώ η οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Foro Penal, που εδρεύει στη Βενεζουέλα, είπε ότι σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Δεκάδες άλλες συνελήφθησαν την επομένη, ανάμεσά τους και ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης Φρέντι Σουπερλάνο.
Η Μαρία Ματσάδο, επικεφαλής της αντιπολίτευσης κρύβεται γιατί φοβάται για τη ζωή της
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ματσάδο, την υποψηφιότητα της οποίας είχαν απαγορεύσει οι Αρχές – και ο Γκονσάλες μίλησαν την Τρίτη σε μια τεράστια συγκέντρωση οπαδών τους στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, αλλά έκτοτε δεν έχουν εμφανιστεί δημοσίως.
Την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χόρχε Ροντρίγκεζ, ζήτησε τη σύλληψή τους, αποκαλώντας τους εγκληματίες και φασίστες.
Η Ματσάδο σε άρθρο της στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, αναφέρει πως «κρύβεται» και «φοβάται για τη ζωή της και εκείνη των συμπατριωτών της» μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Κι επανέλαβε ότι η αντιπολίτευση έχει απτές αποδείξεις για την ήττα του προέδρου της Βενεζουέλας καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.
«Διώξαμε τον κ. Μαδούρο με την ψήφο μας. Τώρα εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να αποφασίσει αν θα ανεχθεί μια καταφανώς παράνομη κυβέρνηση», έγραψε η Ματσάδο. Κι αργότερα ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τους οπαδούς τους καλώντας σε διαδηλώσεις το Σάββατο το πρωί σε διάφορες πόλεις της Βενεζουέλας.
Ελιγμοί του Μαδούρο
Την Τετάρτη, ο Μαδούρο ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να διενεργήσει έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, κίνησε που πυροδότησε σφοδρή κριτική από ξένους παρατηρητές, που είπαν ότι το δικαστήριο πρόσκειται στην κυβέρνηση και αδυνατεί να προβεί σε ανεξάρτητη επανεξέταση.
Άγνωστο παραμένει αν η πρώτη φαινομενική παραχώρηση του Μαδούρο στις απαιτήσεις για περισσότερη διαφάνεια ήταν το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Μεξικό. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη ότι μίλησε με τον ομόλογό του της Κολομβίας για το θέμα. Την Πέμπτη, το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του Μαδούρο για έλεγχο και διέταξε τον ίδιο, τον Γκονζάλες και τους άλλους οκτώ υποψηφίους που συμμετείχαν στις προεδρικές εκλογές να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα Παρασκευή.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η οικονομία της είναι σε ελεύθερη πτώση αφότου ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας ο Μαδούρο. Η πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού, οι ελλείψεις προϊόντων κι ο υπερπληθωρισμός πυροδότησαν κοινωνικές αναταραχές και μαζικό κύμα εξόδου από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής με πάνω από 7,7 εκατ. κατοίκους να την έχουν εγκαταλείψει από το 2014.