Ο Μανουέλ Ροσάλες, κυβερνήτης της επαρχίας Σούλια και υποψήφιος για την προεδρία το 2006 στη Βενεζουέλα, θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης απέναντι στον Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου.
Το όνομά του κυκλοφορούσε ως εν δυνάμει υποψηφίου της αντιπολίτευσης επί μήνες πριν από τις εκλογές. Όμως είχε ξεχαστεί με την ανάδειξη της Μαρία Κορίνα Ματσάδο, μιας «φιλελεύθερης πασιονάρια» που κέρδισε με διαφορά τις προκριματικές της αντιπολίτευσης, συνασπίζοντας πίσω της το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Αφού η υποψηφιότητά της απορρίφθηκε από τις εκλογικές αρχές της χώρας, η Ματσάδο όρισε ως αντικατάστριά της μια άγνωστη, μια ογδοντάχρονη καθηγήτρια, την Κορίνα Γιόρις. Όμως, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, η εξουσία απέρριψε και αυτή την υποψηφιότητα, που ήταν φαβορί στις δημοσκοπήσεις. Και η επιλογή Ροσάλες έγινε το σχέδιο Γ, μετά την Ματσάδο και το σχέδιο Β, την Γιόρις…
Βενεζουέλα: Ο Ροσάλες ένας υποψήφιος «ανεκτός» για την κυβέρνηση
Ο Ροσάλες είναι ένας υποψήφιος «περισσότερο ανεκτός» για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, σύμφωνα με τη διατύπωση ενός παρατηρητή.
Ωστόσο η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για τις τακτικές επαφές του με τον πρόεδρο Μαδούρο αφότου κέρδισε, το 2021, τις εκλογές και τέθηκε επικεφαλής της πολιτείας Σούλια.
Η Ματσάδο κράτησε αποστάσεις από τον Μανουέλ Ροσάλες μέχρι μία πρώτη συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για να υποστηριχθεί η ενότητα της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, το κόμμα του Ροσάλες Un Nuevo Tiempo (UNT, Μια νέα εποχή) υποστήριξε τη γραμμή της Ματσάδο μέχρι τέλους, πριν παίξει τις τελευταίες ώρες το δικό του χαρτί, υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή.
«Έδειξε ότι είναι πολύ ρεαλιστής, πως ξέρει να προσαρμόζεται στις συνθήκες και δεν είναι ποτέ απρόθυμος να διαπραγματευθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πολιτική αναλύτρια Μαρία Αλεξάντρα Σεμπρούν.
Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου 1952 στη Σάντα Μπάρμπαρα ντελ Σούλια (βορειοδυτική Βενεζουέλα), αυτός ο γιος ενός μικροκτηματία είχε θέσει υποψηφιότητα κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999-2013) στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2006. Έλαβε 4,2 εκατομμύρια ψήφους, δηλαδή τρεις φορές λιγότερους απ' ό,τι ο Τσάβες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ