«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα» κατήγγειλε Νικολάς Μαδούρο, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές αμφισβητείται.
Ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αντιπολίτευση διεκδικεί τη νίκη και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εμφανίζεται επιφυλακτικό.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, σε μια τελετή, παρουσία του Μαδούρο, είπε ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Νικολάς Μαδούρο (…) για την περίοδο 2025-2031», ο οποίος συγκέντρωσε «την πλειονότητα των έγκυρων ψηφοδελτίων».
Βενεζουέλα: Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για την εκλογική διαδικασία -Τι ισχυρίζεται η αντιπολίτευση
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για «πλήρη διαφάνεια» στη Βενεζουέλα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας για τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
«Σημειώσαμε την ανακοίνωση των εκλογικών αρχών καθώς και τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολιτικοί παράγοντες και μέλη της διεθνούς κοινότητας. Ο γενικός γραμματέας ζητά πλήρη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση, εν ευθέτω χρόνω, των αποτελεσμάτων των εκλογών ανά εκλογικό τμήμα» είπε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ. Παράλληλα, έκανε έκκληση «σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους υποστηρικτές τους» να επιδείξουν «μετριοπάθεια».
Στις χώρες που αμφισβητούν τη νίκη του Μαδούρο προστέθηκε και ο Παναμάς. Ο πρόεδρος της χώρας, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και θα αποσυρθεί το διπλωματικό προσωπικό από το Καράκας μέχρι να επανελεγχθούν πλήρως τα αποτελέσματα των εκλογών.
Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, είπε ότι η κυβέρνησή του θα αναγνωρίσει το τελικό αποτέλεσμα, «εάν η εκλογική αρχή το επιβεβαιώσει».
Σύμφωνα με το BBC, εννέα χώρες της Νότιας Αμερικής ζήτησαν «πλήρη αναθεώρηση» των αποτελεσμάτων και έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου ενημέρωσης, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα ισχυρίζεται πως είχε πρόσβαση μόνο στο 30% των έντυπων «αποδείξεων» από ηλεκτρονικά εκλογικά μηχανήματα σε όλη τη χώρα, για να ελέγξουν ότι τα αποτελέσματα του μηχανήματος ταιριάζουν με αυτά που στάλθηκαν ηλεκτρονικά στο εκλογικό συμβούλιο.
Η κυβέρνηση αμφισβητεί οποιαδήποτε αδικοπραγία.
Μπλίνκεν για εκλογές στη Βενεζουέλα: Σοβαρές αμφιβολίες για τα αποτελέσματα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα.
«Φοβόμαστε σοβαρά πως το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά τη βούληση ή την ψήφο του λαού της Βενεζουέλας» ανέφερε.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «πλήρη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία» στη Βενεζουέλα.
«Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και κατά μεγάλους αριθμούς. Η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερειακής καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα αρχεία της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα», έγραψε ο Μπορέλ.