Κάτω απ’ τα νερά βρέθηκε και πάλι η πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία λόγω μιας πολύ σπάνιας θερινής πλημμυρίδας.
Η πόλη των Δόγηδων πλημμυρίζει συχνά μεταξύ του φθινοπώρου και της άνοιξης κάθε χρόνο λόγω των παλιρροιών, αλλά το γνωστό ως “acqua alta” («ψηλό νερό») φαινόμενο είναι λίαν ασυνήθιστο κατά τους θερινούς μήνες. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως η Βενετία έφθασε να πλημμυρίζει από τέσσερις φορές το χρόνο το 1900 σε πάνω από 60 φορές ετησίως τώρα.
Πάντως οι τουρίστες δεν φάνηκαν να ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα, αφού πολλοί εξ’ αυτών έβγαλαν τα παπούτσια τους κι έκαναν τις βόλτες τους ξυπόλητοι στα νερά.
Γιατί πλημμυρίζει η πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία;
Η Γαληνοτάτη βρίσκεται σε μια λιμνοθάλασσα στο βόρειο τμήμα της Αδριατικής και λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, περιλαμβανομένης της ευθυγράμμισης Ηλίου και Σελήνης, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σημαντικά σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Το χαμηλότερο τμήμα της Βενετίας βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον καθεδρικό του Αγίου Μάρκου, μόλις 64 εκ. πάνω από τη στάθμη της λιμνοθάλασσας κι είναι το πρώτο που πλημμυρίζει.
Η Βενετία έχει επενδύσει στο φιλόδοξο φιλόδοξο αντιπλημμυρικό φράγμα MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico), που χρησιμοποιήθηκε μετά από πολλές καθυστερήσεις για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2020. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια σειρά από κινητές θυρίδες, που μπορούν να απομονώσουν την Πόλη των Δόγηδων από την Αδριατική στη διάρκεια πλημμυρίδων. Αλλά το MOSE σχεδιάστηκε να τίθεται σε εφαρμογή όταν οι παλίρροιες ξεπερνούν τα 110 εκ. Κι έτσι σ’ αυτή την περίπτωση δεν προστάτεψε τη Βενετία.