Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί μπύρας του Βελγίου, οι οποίες έχουν πληγεί μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε και το κλείσιμο εστιατορίων και καταστημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την Ναταλί Πουασονιέ, διευθύντρια της Ομοσπονδίας της Ζυθοποιίας του Βελγίου, «το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά. Το 2019 οι εξαγωγές στις μπύρες ήταν πολύ υψηλές και οι πωλήσεις γενικότερα», ενώ η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική αυτή τη στιγμή. Παρόμοια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κλάδου ζυθοποιίας πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου.
30% κάτω οι πωλήσεις μπύρας στο Βέλγιο
Όπως αναφέρει η κυρία Πουασονιέ, «οι πωλήσεις ήταν 30% λιγότερες τους τελευταίους μήνες σε σχέση με πέρυσι». Πτώση της τάξης του 56% σημειώθηκε στην κατανάλωση και στον τομέα της εστίασης, αλλά και στις πωλήσεις σε σουπερμάρκετ και καταστήματα, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6%.
Οι υπεύθυνοι μιλούν για την μεγαλύτερη πτώση από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τονίζοντας ότι «ένα δεύτερο lockdown θα ήταν καταστροφή» για τις επιχειρήσεις ζυθοποιίας στη χώρα, η οποία επλήγη έντονα από την πανδημία του κορωνοϊού.
84 λίτρα μπύρας το χρόνο καταναλώνουν οι Βέλγοι
Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι Βέλγοι καταναλώνουν περί τα 84 λίτρα μπύρας ετησίως (ποσότητα που έχει μειωθεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και στο Βέλγιο ο μέσος πολίτης κατανάλωνε 200 λίτρα μπύρας. Ωστόσο, η μεγάλη ποικιλία και η παράδοση των μοναστηριακών ζύθων στο Βέλγιο, οδήγησε τη χώρα στην εξαγωγή του 60% της παραγωγής της. Εξαγωγή που προφανώς επλήγη επίσης εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (63), η Ισπανία (61), η Ιταλία (57) και η Σουηδία (50).