Το κοινοβούλιο του Βελγίου έδωσε στην κεντροδεξιά κυβέρνηση «ειδικές εξουσίες» για τρεις μήνες αποκλειστικά για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις του.
Έπειτα από τη θετική ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων χθες βράδυ, η Γερουσία ενέκρινε με τη σειρά της σήμερα το πρωί ένα σχέδιο νόμου που πλαισιώνει αυτό τον έκτακτο τρόπο λειτουργίας. «Η άνω βουλή αποφάσισε ομόφωνα να μην τροποποιήσει το κείμενο που ενέκρινε η Βουλή [των Αντιπροσώπων]», διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Βασιλικό διάταγμα για υπερεξουσίες στην κυβέρνηση του Βελγίου
Η κυβέρνηση του Βελγίου μπορεί στο εξής να νομοθετεί με βασιλικό διάταγμα για μια σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδίδονται τέτοιες εξουσίες σε μια κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης.
Οι διατάξεις αυτές για «ειδικές εξουσίες» πρέπει να επικυρωθούν από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, όμως έπειτα από μια συντομευμένη συζήτηση, αποφεύγοντας τις καθυστερήσεις που θα συνεπαγόταν το πέρασμά τους από κοινοβουλευτική επιτροπή όπως είναι η κανονική διαδικασία.
Οι εξουσίες αυτές δόθηκαν για τρεις μήνες αλλά η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει στα τέλη Ιουνίου από το Κοινοβούλιο Βελγίου μια ταυτόσημη παράταση. Εκτός από τις αγορές ιατρικού υλικού, αφορούν μια σειρά μέτρων οικονομικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από τη διακοπή της δραστηριότητάς τους λόγω του περιορισμού που συνδέεται με την επιδημία του κορωνοϊού.
Μηχανισμό τραπεζικών εγγυήσεων ετοιμάζει το Βέλγιο
Χθες, Πέμπτη, η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές υποσχέθηκε κυρίως τη δημιουργία «ενός μηχανισμού τραπεζικών εγγυήσεων που θα επιτρέψει να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν την ικανότητα να βοηθούν ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».
Το Βέλγιο, όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή γενικός περιορισμός από τις 18 Μαρτίου, κατέγραφε σήμερα, Παρασκευή, 7.284 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 289 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σε αυτή την κοινοβουλευτική δημοκρατία που είναι εξοικειωμένη με την αστάθεια, η πανδημία επέτρεψε να τεθεί στην άκρη μια πολιτική κρίση 15 μηνών.
Κυβέρνηση «κορωνοϊού» στο Βέλγιο
Το Βέλγιο είχε μια κυβέρνηση μειοψηφίας που διαχειριζόταν τις «τρέχουσες υποθέσεις» από τις 21 Δεκεμβρίου 2018, όταν οι Φλαμανδοί εθνικιστές του N-VA προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης υπό τον Σαρλ Μισέλ λόγω μια διαφωνίας στο μεταναστευτικό.
Οι εκλογές του Μαΐου 2019, που σημαδεύτηκαν από μια άνοδο των ακραίων αλλά και των οικολόγων, θρυμμάτισαν έτι περαιτέρω το πολιτικό τοπίο και καμία συμφωνία δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί επί δέκα μήνες για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι βουλευτές του N-VA, που είχαν αρνηθεί στις 19 Μαρτίου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Βιλμές, τάχθηκαν παρά ταύτα υπέρ του κειμένου που της δίνει τις ειδικές εξουσίες.