Δύο Βέλγοι υπουργοί ζήτησαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα ως τιμωρητικό μέτρο για τον θάνατο Παλαιστίνιων αμάχων.
Η διαμάχη για τη σύγκρουση έχει επηρεάσει διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις, με τη διοργανώτρια αρχή, την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), να αντιστέκεται στα αιτήματα κάποιων καλλιτεχνών και ακτιβιστών να μην συμμετάσχει το Ισράηλ στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού που θα διοργανωθεί στις 7-11 Μαΐου.
Η γαλλόφωνη υπουργός Πολιτισμού του Βελγίου Μπενεντίκτ Λινάρ και ο Φλαμανδός ομόλογός της Μπενζαμάν Νταλ ένωσαν τις φωνές τους.
«Το Ισραήλ θα πρέπει να τεθεί εκτός έως ότου βάλει τέλος στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου»
«Όπως εξαιρέθηκε η Ρωσία από διαγωνισμούς και τη Eurovision ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, το Ισραήλ θα πρέπει να τεθεί εκτός έως ότου βάλει τέλος στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, που έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα, ιδιαίτερα παιδιά», ανέφερε η Λινάρ στην πλατφόρμα Χ.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την EBU, ή από το Ισραήλ, που λέει ότι είναι θύμα μιας εκστρατείας δυσφήμισης για την προσπάθειά του να εξαλείψει τους ενόπλους της Χαμάς από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η Λινάρ δήλωσε στο κοινοβούλιο χθες ότι θα ζητήσει από το γαλλόφωνο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF, που διοργανώνει τη συμμετοχή του Βελγίου στην Eurovision, να εκφράσει τις ανησυχίες αυτές στην EBU.
Ο Νταλ δήλωσε ότι η μη συμμετοχή του Ισραήλ θα ήταν η κατάλληλη κίνηση ενώ τόσοι Παλαιστίνιοι άμαχοι υποφέρουν, σύμφωνα με το φλαμανδικό δίκτυο VRT.
Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να αλλάξει στίχους στο τραγούδι
Το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει να αλλάξει τους στίχους στο τραγούδι που πιθανόν να στείλει στον διαγωνισμό, αφού η EBU διαφώνησε με τη χρήση στίχων που φάνηκαν να αναφέρονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η Eurovision, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στη σουηδική πόλη Μάλμο, παρουσιάζεται ως μη πολιτικοποιημένη εκδήλωση και μπορεί να αποκλείσει από τη διαδικασία διαγωνιζόμενους που κρίνεται ότι έχουν παραβιάσει τον κανόνα αυτό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ