Έκπληξη προκάλεσε η κίνηση ενός αγρότη στο Βέλγιο να ξανασχεδιάσει, προφανώς άθελά του, τα σύνορα της χώρας του με τη Γαλλία.
Ένας δείκτης, μια πέτρα που λειτουργούσε ουσιαστικά σαν σύνορο στα γαλλο-βελγικά σύνορα, η οποία μετακινήθηκε 2,29 μέτρα μέσα στη γαλλική επικράτεια, από έναν αγρότη στο Βέλγιο θα μπορούσε να είχε αλλάξει τα σύνορα των δύο χωρών για πάντα, και πιθανότατα χωρίς να το καταλάβει ποτέ κανείς, αν δεν το παρατηρούσε μια ομάδα φίλων.
Μπορεί για τον επανασχεδιασμό των συνόρων των εθνών δεκάδες διπλωμάτες να περνούν χρόνια χαράσσοντάς τα εκατοστό προς εκατοστό, αλλά στην περίπτωση της Γαλλίας και του Βελγίου το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένας αγρότης.
Ο Βέλγος αγρότης, προφανώς ενοχλημένος από την πέτρα στο μονοπάτι του τρακτέρ του, την μετακίνησε μέσα σε γαλλικό έδαφος μεγαλώνοντας έτσι το δικό του χωράφι αλλά και… τα εδάφη του Βελγίου, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι μιλώντας σε γαλλικά ΜΜΕ.
Αντί να προκαλέσει πάντως διεθνή αναταραχή, το περιστατικό αντιμετωπίστηκε με χαμόγελα και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Το γεγονός ότι η πέτρα είχε μετακινηθεί διαπίστωσαν τον περασμένο μήνα μια ομάδα Γάλλων οι οποίο τα τελευταία χρόνια ακολουθούν τα σύνορα ελέγχοντας για τα σημάδια, τις πέτρες, που τα ορίζουν, ακολουθώντας ένα χάρτη που δείχνει την αρχική τοποθεσία των λιθών αυτών.
Καθώς λοιπόν περπατούσαν στο δάσος κοντά στο χωριό Bousignies-sur-Roc 260 χλμ. βορειοανατολικά του Παρισιού τον Απρίλιο εντόπισαν κάτι που τους έκανε εντύπωση. «Ολοι οι δείκτες συνήθως τοποθετούνται με πολύ ακριβή τρόπο αλλά αυτός ήταν κάπως ανασηκωμένος. Φαινόταν κάπως παράξενος», ανέφερε ένας εξ΄αυτών. Αφού συμβουλεύτηκαν το χάρτη τους διαπίστωσαν ότι η πέτρα δεν ήταν τοποθετημένη στην αναμενόμενη θέση της αλλά περίπου 2,2 μέτρα πιο μέσα προς τη Γαλλία.
Δεν είναι σαφές πότε μετακινήθηκε η πέτρα αλλά ο άνθρωπος που το ανακάλυψε εκτιμά ότι αυτό έγινε πριν δύο ή τρεις μήνες. Ασαφές παραμένει ακόμη το αν ο αγρότης που μετακίνησε την πέτρα γνώριζε τη σημασία της, η οποία έχει σκαλισμένη επάνω της τη χρονολογία 1819.
Κάθε μια από τις πέτρες αυτές που εκτιμάται ότι ζυγίζουν μεταξύ 140 και 270 κιλών τοποθετήθηκαν όταν τα σύνορα μήκους 620 χλμ. της Γαλλίας με το Βέλγιο ορίστηκαν βάσει της συνθήκης του Κορτράικ το 1820,
μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ πέντε χρόνια νωρίτερα.
Στη θεωρία, το να μετακινείς την πέτρα παραβιάζει τη συνθήκη του 1820. «Είναι πολύ, πολύ σοβαρό», είπε. «'Σοβαρό'' σε εισαγωγικά επειδή υπάρχουν φυσικά πολλά πιο σημαντικά πράγματα από αυτό», ανέφερε ένας εξ αυτών που ανακάλυψαν ότι κάτι δεν πάει καλά με την εν λόγω πέτρα. Ευτυχώς οι τοπικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών είδαν την αστεία πλευρά του περιστατικού.
«Έκανε το Βέλγιο μεγαλύτερο και η Γαλλία μικρότερη, δεν είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο David Lavaux, δήμαρχος του βελγικού Erquelinnes, στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1. Αυτή η κίνηση προκάλεσε πονοκέφαλο μεταξύ ιδιωτών γαιοκτημόνων, επεσήμανε, πόσο μάλλον στα γειτονικά κράτη.
Μόλις έμαθε για το περιστατικό, ο κ. Lavaux ήρθε σε επαφή με την Aurélie Welonek, τον δήμαρχο της περιοχής από τη γαλλικη πλευρά. «Ήμουν χαρούμενος καθώς η πόλη μου έγινε μεγαλύτερη, αλλά η κοινοτάρχης του Bousignies-sur-Roc δεν συμφώνησε», είπε ο κ. Lavaux γελώντας.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε έναν νέο πόλεμο για τα σύνορα», δήλωσε η δήμαρχος του γειτονικού γαλλικού χωριού, Aurélie Welonek, στη La Voix du Nord.
Οι τοπικές βελγικές αρχές επικοινώνησαν με τον αγρότη για να του ζητήσουν να επιστρέψει την πέτρα στην αρχική της θέση.
Εάν ο αγρότης δεν συμμορφωνόταν, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες.
Επίσης, αν ο αγρότης δεν συμμορφωνόταν, ο κ. Lavaux είπε ότι θα στρεφόταν στο υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο θα συγκροτούσε μια γαλλο-βελγική επιτροπή για την επίλυση της συνοριακής διαφοράς, μια κίνηση που απαιτήθηκε τελευταία φορά το 1930!
Ο κ. Lavaux και η κυρία Welonek δήλωσαν πάντως σε συνεντεύξεις τους σε γαλλικά ΜΜΕ πως ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα κατέληγαν εκεί…