Οι οίκοι ευγηρίας καταγράφουν το σχεδόν 50% των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στο Βέλγιο, καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει στον ημερήσιο απολογισμό των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό τους ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν.
Αυτό ίσως να βοηθήσει στο να εξηγηθεί γιατί το Βέλγιο, μια μικρή χώρα με πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους, που βρίσκεται σε καραντίνα από τις 18 Μαρτίου, καταγράφει αυτή τη στιγμή τον πέμπτο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών στην Ευρώπη, μπροστά από άλλα κράτη με μεγαλύτερους πληθυσμούς όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Ενδεικτικό του φόβου ότι πολλά άλλα κράτη ενδέχεται να μην καταγράφουν επαρκώς τους νεκρούς, η Βρετανία δημοσίευσε χθες στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός των θανάτων είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από τα στοιχεία της κυβέρνησης, που αναφέρονται μονάχα σε ανθρώπους που πέθαναν σε νοσοκομεία.
Το Βέλγιο καταμετρά προς το παρόν 33.573 κρούσματα και 4.440 θανάτους. Από τους θανάτους αυτούς, το 46% καταγράφηκε σε οίκους ευγηρίας, βάσει των τελευταίων στοιχείων. Εκ των 283 θανάτων που καταγράφηκαν χθες, το 63% ήταν σε γηροκομεία. Με το ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 12%, το Βέλγιο είναι η πλέον πληγείσα μικρή χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Reuters.
Στον οίκο ευγηρίας Residence Christalain στις Βρυξέλλες, η ένοικος Μαρί Λουίζ Παρ είπε στο Reuters σήμερα πως φοβάται: «Το άγχος είναι ολοένα και μεγαλύτερο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».
«Ωρολογιακή βόμβα»
Η Βαλερί Βικτόρ, μέλος της συνομοσπονδίας νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας στις περιοχές των Βρυξελλών και της Βαλλωνίας περιγράφει στο Reuters:
«Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα. Γνωρίζαμε ότι την ημέρα που εκραγούν οι βόμβες στα γηροκομεία, θα τυλιχτούν στις φλόγες και η φωτιά θα είναι δύσκολο να κατασβεστεί».
«Πρέπει να πάρουμε σαφή μέτρα προκειμένου να βοηθήσουμε τους διευθυντές των οίκων ευγηρίας, τους νοσηλευτές, να λάβουν όλα τα μέτρα που μπορούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτής της έκρηξης».
Και άλλες χώρες ενδέχεται να βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, όμως δεν αντικατροπτίζεται στα στατιστικά τους.
Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό ενδέχεται να μην έχει καταγραφεί, καθώς δεν έχει διενεργηθεί επαρκής αριθμός τεστ σε γηροκομεία.
Στην Ιταλία, ξεκίνησαν τα τεστ στους οίκους ευγηρίας την περασμένη εβδομάδα.
Η Γαλλία συμπεριλαμβάνει τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, όμως πρέπει πρώτα να έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις και να έχουν επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από την Covid-19.
Οι οίκοι ευγηρίας του Βελγίου έχουν προς το παρόν επαρκή αριθμό μασκών, ωστόσο καταγράφουν ελλείψεις σε αποθέματα οξυγόνου για τους αναπνευστήρες, επιβεβαίωσε ο Φίλιπ ντε Μπάκερ, υπουργός που έχει αναλάβει τον συντονισμό της διαχείρισης της κρίσης του νέου κορωνοϊού.
Έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις από περιφερειακούς φορείς, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 3 εβδομάδες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι το 1/5 των ενοίκων και το 14% του προσωπικού διαγνώστηκαν με τον νέο κορωνοϊό, βάσει των περίπου 11.000 τεστ που διενεργήθηκαν χθες.
«Νιώθω οργή κάποιες φορές, διότι περιμέναμε πολύ χρόνο για αυτά τα τεστ. Για εμένα, είναι αργά, διότι έχουμε πολλούς θανάτους τώρα και όλο το προσωπικό έχει αρρωστήσει» σημειώνει η Μαρί Αν Σιμπούντ, νοσηλεύτρια στο Residence Christalain.