Το δικαίωμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, επαναφέρεται στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο, ύστερα από ένα ακόμα μακελειό σε σχολείο.
Το BBC επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό, καθώς φέρνει σε αντιπαράθεση τους υποστηρικτές του περιορισμού του δικαιώματος της οπλοκατοχής με αυτούς που το υπερασπίζονται σθεναρά.
Καθώς η είδηση ενός νέου περιστατικού βίας με τον τραγικό απολογισμό 4 θυμάτων, ύστερα από την επίθεση 14χρονου σε σχολείο στην Τζόρτζια των ΗΠΑ με πυροβόλο όπλο, κάνει τον γύρο του κόσμου, το BBC παραθέτει ανατριχιαστικά στοιχεία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και τις συνέπειές της.
Μαζικοί πυροβολισμοί στις ΗΠΑ
Έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 385 μαζικοί πυροβολισμοί σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το αρχείο Gun Violence Archive, το οποίο ορίζει ως μαζικό πυροβολισμό ένα περιστατικό στο οποίο τραυματίζονται ή σκοτώνονται τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι.
Τα στοιχεία τους περιλαμβάνουν πυροβολισμούς που λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικές κατοικίες και σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία. Για καθένα από τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 600 μαζικοί πυροβολισμοί - σχεδόν δύο την ημέρα κατά μέσο όρο.
Η πιο θανατηφόρα τέτοια επίθεση, στο Λας Βέγκας το 2017, σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους και άφησε 500 τραυματίες. Η συντριπτική πλειονότητα των μαζικών πυροβολισμών, ωστόσο, αφήνει πίσω της λιγότερους από 10 νεκρούς.
Πώς κατανέμονται οι θάνατοι από πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ;
48.830 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τραυματισμούς που σχετίζονται με όπλα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 8% σε σχέση με το 2020, το οποίο ήταν έτος ρεκόρ για τους θανάτους από πυροβόλα όπλα. Ενώ οι μαζικοί πυροβολισμοί και οι δολοφονίες με όπλα (ανθρωποκτονίες) συγκεντρώνουν γενικά μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από τους μισούς του συνόλου των πυροβολισμών το 2021 ήταν αυτοκτονίες.
Εκείνη τη χρονιά, περισσότεροι από 20.000 από τους θανάτους ήταν ανθρωποκτονίες, σύμφωνα με το CDC. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα από πυροβόλο όπλο στις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρωποκτονιών από ό,τι συμβαίνει στον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία και την Ουαλία και σε πολλές άλλες χώρες.
Πόσα όπλα υπάρχουν στις ΗΠΑ;
Αν και ο υπολογισμός του αριθμού των όπλων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτώνσε όλο τον κόσμο είναι δύσκολος, τα τελευταία στοιχεία από το Small Arms Survey - ένα ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα την Ελβετία - εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν 390 εκατομμύρια όπλα το 2018. Η αναλογία είναι 120,5 πυροβόλων όπλων ανά 100 κατοίκους στις ΗΠΑ, από 88 ανά 100 το 2011, αριθμοί που ξεπερνούν κατά πολύ την αναλογία οπλοκατοχής ανά 100 κατοίκους άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο.
Πιο πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η οπλοκατοχή αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Annals of Internal Medicine τον περασμένο Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι 7,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έγιναν νέοι κάτοχοι όπλων μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Απριλίου 2021. Αυτό, με τη σειρά του, εξέθεσε 11 εκατομμύρια ανθρώπους σε πυροβόλα όπλα στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων παιδιών.
Περίπου οι μισοί από τους νέους κατόχους όπλων σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν γυναίκες, ενώ το 40% ήταν είτε μαύροι είτε ισπανόφωνοι.
Ποιος υποστηρίζει τον μεγαλύτερο έλεγχο της οπλοκατοχής
Η πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του ελέγχου των όπλων. Το 57% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επιθυμούν αυστηρότερους νόμους περί όπλων - αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε πέρυσι - σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup. Το 32% δήλωσε ότι οι νόμοι θα πρέπει να παραμείνουν οι ίδιοι, ενώ το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν «λιγότερο αυστηροί».
Το θέμα είναι εξαιρετικά διχαστικό, καθώς διαχωρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις κομματικές γραμμές. «Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα αυστηρότερους νόμους περί όπλων», σημειώνει μια άλλη μελέτη του Gallup, με σχεδόν 91% να τάσσεται υπέρ αυστηρότερων νόμων περί όπλων. Από την άλλη πλευρά, μόνο το 24% των Ρεπουμπλικάνων συμφωνεί με την ίδια δήλωση, μαζί με το 45% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Ορισμένες πολιτείες έχουν λάβει μέτρα για την απαγόρευση ή την αυστηρότερη ρύθμιση της κατοχής επιθετικών πυροβόλων όπλων. Οι νόμοι διαφέρουν ανά πολιτεία, αλλά η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει την κατοχή όπλων εφόδου με περιορισμένες εξαιρέσεις.
Ποιος αντιτίθεται στον έλεγχο της οπλοκατοχής
Παρά τα χρόνια των οικονομικών προβλημάτων και των εσωτερικών διενέξεων, η National Rifle Association (NRA) παραμένει το ισχυρότερο λόμπι για την οπλοκατοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικό προϋπολογισμό για να επηρεάζει τα μέλη του Κογκρέσου όσον αφορά την πολιτική για την οπλοκατοχή, επισημαίνει το BBC.
Κατά τους τελευταίους εκλογικούς κύκλους, αυτή, και άλλες οργανώσεις, έχουν δαπανήσει σταθερά περισσότερα χρήματα για μηνύματα υπέρ των δικαιωμάτων στην οπλοκατοχή από τους αντιπάλους τους στο λόμπι του ελέγχου-περιορισμού της οπλοκατοχής.
Ορισμένες πολιτείες έχουν επίσης προχωρήσει στο σημείο να καταργήσουν σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να φέρει όπλο. Τον Ιούνιο του 2021, για παράδειγμα, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ υπέγραψε σε νόμο ένα «νομοσχέδιο για την οπλοφορία χωρίς άδεια» που επιτρέπει στους κατοίκους της πολιτείας να φέρουν όπλα χωρίς άδεια ή εκπαίδευση.
Παρομοίως, τον περασμένο Απρίλιο η Τζόρτζια έγινε η 25η στη χώρα που καταργεί την ανάγκη άδειας για την απόκρυψη ή την ανοικτή οπλοφορία. Ο νόμος σημαίνει ότι κάθε πολίτης της εν λόγω πολιτείας έχει το δικαίωμα να φέρει πυροβόλο όπλο χωρίς άδεια. Ο νόμος υποστηρίχθηκε από την NRA και οι ηγέτες της οργάνωσης χαρακτήρισαν την κίνηση [μνημειώδη στιγμή για τη δεύτερη τροπολογία»( σ.σ. το συνταγματικό δικαίωμα στην οπλοκατοχή).