To BBC σκοπεύει να επανορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε στη βασιλική οικογένεια, αλλά και στη δική του υστεροφημία, με την περίφημη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα, καταβάλλοντας 1,76 εκατ. ευρώ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», που δημοσιεύει το θέμα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα χρήματα που αποκόμισε η δημόσια τηλεόραση της Βρετανίας από την πώληση των δικαιωμάτων της συνέντευξης σε τηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού το 1995.
Παρότι οι ακριβείς όροι της δωρεάς αυτής του BBC δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, ούτε η ημερομηνία καταβολής του χρηματικού ποσού, φαίνεται πως οι γιοι της πριγκίπισσας Νταϊάνα θα έχουν λόγο στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα χρήματα αυτά.
Παράλληλα, η «Daily Mail» σημειώνει πως πίσω από την ιδέα της δωρεάς φαίνεται πως βρίσκεται ο αδελφός της πριγκίπισσας, Ερλ Σπένσερ, ο οποίος και εξέφρασε την άποψη μέρος των χρημάτων αυτών να δοθεί στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Νταϊάνα.
Το Σαββατοκύριακο, στενή φίλη της πριγκίπισσας Νταϊάνα σχολίασε για το γεγονός: «Αυτή είναι μια θαυμαστή απόφαση, παρότι προφανώς δεν μπορεί να αναιρέσει τη ζημιά που έγινε ούτε να σβήσει την ενοχή του BBC».
Σε κάθε περίπτωση, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μοιάζει πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα γύρω από τις συνθήκες που εδόθη αυτή η συνέντευξη, την ώρα που ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, ελπίζει πως με την κίνησή του αυτή θα βάλει ένα τέλος στο σκάνδαλο.
Ο ίδιος άλλωστε απέστειλε επιστολές στη βασιλική οικογένεια και την οικογένεια της Νταϊάνα, με τις οποίες εξέφραζε τη συγγνώμη άνευ όρων για τη ζημιά που της προκάλεσε.
Η συγγνώμη του BBC για τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός όμιλος ζήτησε τον περασμένο Μάιο συγγνώμη, μετά τη δημοσίευση μιας ανεξάρτητης έκθεσης, όπου καταγγέλλονταν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ.
Το έγγραφο, το οποίο συνέταξε ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ντάισον, καταλογίζει ευθύνες στη διεύθυνση του ομίλου για τη διαχείριση της υπόθεσης και τη βούλησή του να τη «θάψει». Ο ίδιος ο Μπασίρ, 58 ετών σήμερα, παραιτήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από τη θέση του στο BBC, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Οι δόλιοι τρόποι του δημοσιογράφου του BBC
Οι φήμες για τον τρόπο που κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνέντευξη ο Μπασίρ κυκλοφορούσαν από παλιά. Λεπτομέρειες όμως, άρχισαν να εμφανίζονται ξανά το περασμένο φθινόπωρο, στην 25η επέτειο της συνέντευξης. Το BBC κυκλοφόρησε στο ITV και στο Channel 4 μερικές από τις πληροφορίες που οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν εδώ και χρόνια.
Σύμφωνα με τον δικαστή, ο δημοσιογράφος κορόιδεψε την πριγκίπισσα Νταϊάνα με μια περίτεχνη μυθοπλασία που έφτιαξε για μερικούς από τους ανθρώπους που βρίσκονταν πιο κοντά της, ότι την πρόδωσαν.
Για να εξασφαλίσει τη συνέντευξή του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο «αδίστακτος δημοσιογράφος» ανέθεσε να δημιουργηθούν ψεύτικες τραπεζικές καταστάσεις, αλλά κατάφερε να καλύψει τη «δόλια συμπεριφορά» του σε μια «σοκαριστική κηλίδα» που αμαύρωσε τη σχεδόν 100ετή ιστορία του BBC.
Στις 30 Οκτωβρίου, μια μέρα αφότου η Νταϊάνα επιβεβαίωσε κρυφά τη συνέντευξη με τον Μπασίρ, συνάντησε τον δικηγόρο της, λόρδο Μισκόν, και του περιέγραψε μια σειρά από άσχημες συνωμοσίες που της είπε ότι είχαν εκκολαφθεί εναντίον της. Όταν της ζητήθηκε να προσδιορίσει τις πηγές της, εκείνη απάντησε μόνο ότι ήταν «αξιόπιστες».
Έντονη ήταν η αντίδραση του πρίγκιπα Ουίλιαμ
Με δριμεία ανακοίνωσή του, ο 38χρονος σήμερα πρίγκιπας Ουίλιαμ χαρακτήρισε «δόλιο» τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκε η συνέντευξη.
«Μας προκαλεί απερίγραπτη θλίψη το ότι μαθαίνουμε πως οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο της, στη μανία καταδίωξης και στην απομόνωση που θυμάμαι από εκείνα τα τελευταία χρόνια μαζί της», ανέφερε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.
«Αλλά αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι εάν το BBC είχε ερευνήσει σωστά τις καταγγελίες και τις ανησυχίες που τέθηκαν για πρώτη φορά το 1995, η μητέρα μου θα ήξερε ότι είχε εξαπατηθεί. Ηττήθηκε όχι μόνο από έναν αδίστακτο δημοσιογράφο, αλλά και από ηγέτες του BBC που κοίταξαν το αντίθετο, αντί να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις».
Εσωτερική αξιολόγηση στο BBC
«Πιστεύουμε ότι το BBC είναι ένας διαφορετικός οργανισμός σήμερα, με διαφορετικό τρόπο διοίκησης και ισχυρότερος, και με βελτιωμένες διαδικασίες», δήλωνε τότε το διοικητικό συμβούλιό του BBC, προαναγγέλλοντας εσωτερική αξιολόγηση για το θέμα.
Όμως, «δεν μπορούμε απλά να υποθέσουμε από πριν ότι τα σφάλματα του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν σήμερα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έτσι θα γίνεται», σημείωνε. Επομένως, «πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να εξεταστούν, λεπτομερώς, η αποτελεσματικότητα των δημοσιογραφικών πολιτικών του BBC και ο τρόπος διοίκησής του».
Τα συμπεράσματα αυτής της αξιολόγησης, που θα διεξαχθεί από τους διευθυντές χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, θα παραδοθούν τον Σεπτέμβριο.
«Αλλαγή κουλτούρας» στο BBC
Υπό το φως των αποκαλύψεων, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν δήλωνε στην εφημερίδα «The Times» ότι μια «αλλαγή κουλτούρας» είναι αναγκαία στους κόλπους του BBC, εκ μέρους του οποίου αποδοκίμασε μια συμπεριφορά, ορισμένες φορές, υπεροπτική.
Στην 127 σελίδων έκθεσή του ο δικαστής κατέκρινε επίσης τη συμπεριφορά τού Τόνι Χολ, του πρώην γενικού διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι επέβλεψε μια λανθασμένη και «εξαιρετικά αναποτελεσματική» εσωτερική έρευνα για το ζήτημα. Ως τότε επικεφαλής του BBC News, γνώριζε ότι ο Μπασίρ είχε πει «σοβαρά και ανεξήγητα ψέματα» για το τι είχε κάνει για να πείσει την πριγκίπισσα να του μιλήσει.