Η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κατηγορεί τους ηγέτες της Δύσης για «διαφορετικά μέτρα και σταθμά» επειδή δεν καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.
Καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς απειλεί να αποσταθεροποιήσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Αράβων ηγετών, η βασίλισσα Ράνια, μιλώντας στην Κρίστιαν Αμανπούρ του CNN, σε μία αποκλειστική συνέντευξη, ανέφερε:
«Οι άνθρωποι σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, είμαστε σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την αντίδραση του κόσμου σε αυτήν την καταστροφή που εκτυλίσσεται. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες είδαμε ένα κραυγαλέο διπλό πρότυπο στον κόσμο. Την 7η Οκτωβρίου, ο κόσμος στάθηκε αμέσως και κατηγορηματικά στο πλευρό του Ισραήλ και του δικαιώματός του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και καταδίκασε την επίθεση που συνέβη, αλλά αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι σιωπή στον κόσμο», είπε στο CNN.
Το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς -η οποία ελέγχει τον παράκτιο θύλακα-, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας πάνω από 200 ομήρους, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Η πολιορκία είχε ως συνέπεια ανελέητες αεροπορικές επιδρομές στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και αποκλεισμό ζωτικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και νερού, σε ολόκληρο τον πληθυσμό της απομονωμένης λωρίδας.
Βασίλισσα Ιορδανίας: Η σιωπή κάνει τον δυτικό κόσμο συνένοχο
«Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που υπάρχει τέτοιος ανθρώπινος πόνος και ο κόσμος δεν ζητά καν κατάπαυση του πυρός», επισήμανε στη συνέντευξη στο CNN η βασίλισσα Ράνια.
«Η σιωπή είναι εκκωφαντική και για πολλούς στην περιοχή μας κάνει τον δυτικό κόσμο συνένοχο», επισήμανε η βασίλισσα της Ιορδανίας.
«Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις με όπλο μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια, αλλά είναι εντάξει να τους βομβαρδίζεις μέχρι θανάτου; Θέλω να πω, υπάρχει ένα κραυγαλέο διπλό πρότυπο εδώ», είπε. «Είναι σοκαριστικό για τον αραβικό κόσμο».
Τα τελευταία στοιχεία από το ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα σε περισσότερους από 5.000, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 2.000 παιδιά. Τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι του ΟΗΕ έχουν επίσης σκοτωθεί.
Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει τρομοκράτες της Χαμάς και έχει κατηγορήσει την οργάνωση ότι κρύβεται πίσω από μη στρατιωτικές υποδομές.
Τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές υπηρεσίες βοήθειας ζητούν επειγόντως κατάπαυση του πυρός και απευθύνουν έκκληση για ελεύθερη κυκλοφορία ανθρωπιστικής βοήθειας στον ολοένα και πιο απελπισμένο πληθυσμό, ενώ οι γιατροί που εργάζονται στον απομονωμένο θύλακα προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις σε ενέργεια απειλούν τις ζωές των πιο ευάλωτων ασθενών τους και των πρόωρων βρεφών που χρειάζονται θερμοκοιτίδες.
«Έχουμε δει Παλαιστίνιες μητέρες που πρέπει να γράφουν τα ονόματα των παιδιών τους στα χέρια τους, γιατί οι πιθανότητες να σκοτωθούν από βόμβα, να γίνουν πτώματα είναι τόσο μεγάλες», είπε η βασίλισσα Ράνια. «Θέλω, απλώς, να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους όσο κάθε άλλη μητέρα στον κόσμο».
Απογοήτευση στον αραβικό κόσμο από τη στάση των ΗΠΑ
Οι Άραβες ηγέτες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την απροθυμία των ΗΠΑ να προσπαθήσουν να περιορίσουν την πολιορκία του Ισραήλ.
Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Παλαιστινιακή Αρχή αποχώρησαν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής στην Ιορδανία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα.
Η Ουάσιγκτον, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, παρέμεινε σταθερή στην υποστήριξή της στα αντίποινα στη Γάζα από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και έχει αντικρούσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.
«Δεν μιλάμε για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τις Στρατηγικές Επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι.
«Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύουμε ότι είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν, να ακολουθήσουν την ηγεσία της Χαμάς. Θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε ή θα τους παρέχουμε περισσότερη βοήθεια ασφάλειας», ανέφερε ο Τζον Κίρμπι.
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναγνώρισε την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστούν οι «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέφυγε τη φράση «κατάπαυση του πυρός».
Ωστόσο, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την περασμένη εβδομάδα σε πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια ανθρωπιστική παύση της αιματοχυσίας, επικρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος επειδή δεν αναφέρθηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε επίσης να εγκρίνει το ψήφισμα. Μια προηγούμενη ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός απέτυχε.
Εντείνεται η κρίση, φόβοι εκτοπισμού
Εν τω μεταξύ αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διαχυθεί σε γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ προτρέπει τους αμάχους στο βόρειο τμήμα της Γάζας να μετακινηθούν νότια, πριν από μια αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση.
Ο εξαναγκασμός αμάχων της Γάζας να μετεγκατασταθούν ισοδυναμεί με «έγκλημα πολέμου», δήλωσε το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.
Οι Ιορδανοί και Αιγύπτιοι ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν τελικά να απωθηθούν από τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, αντίστοιχα, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε πόλεμο.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο εκτοπισμός Παλαιστινίων στην Ιορδανία και την Αίγυπτο θα ήταν μια «κόκκινη γραμμή» και είπε ότι ούτε η Ιορδανία ούτε η Αίγυπτος θα δεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα. Ο Ιορδανός βασιλιάς μίλησε ακόμη για ένα σχέδιο «από τους συνήθεις υπόπτους, ώστε να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν de facto ζητήματα», υπονοώντας ότι μπορεί να μην επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ερωτηθείσα από την Αμανπούρ για τη θέση του συζύγου της, η βασίλισσα Ράνια είπε ότι ο λαός της Γάζας έχει «δύο επιλογές»: «Ουσιαστικά, τους δίνεται η επιλογή μεταξύ απέλασης ή εξόντωσης, μεταξύ εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας. Κανένας δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους επιλογές. Ο λαός της Παλαιστίνης, ο λαός στη Γάζα δεν πρέπει να αναγκαστεί να μετακινηθεί ξανά».
Όπως σημειώνει το CNN, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας είναι πρόσφυγες, των οποίων οι πρόγονοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο σημερινό Ισραήλ από ένοπλες εβραϊκές ομάδες κατά τη διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948, τον οποίο οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα ή «καταστροφή». Το Ισραήλ δεν τους επέτρεψε ποτέ να επιστρέψουν στα σπίτια τους και έκτοτε πολλοί ζουν στη φτώχεια.
Η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είναι η μόνη λύση, είπε η βασίλισσα Ράνια στο CNN
Η βασίλισσα της Ιορδανίας τόνισε επίσης ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, υπενθυμίζοντας την ιστορία της κατοχής του Ισραήλ και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
«Τα περισσότερα δίκτυα καλύπτουν την ιστορία με τον τίτλο ''Το Ισραήλ σε πόλεμο''. Αλλά για πολλούς Παλαιστίνιους στην άλλη πλευρά του διαχωριστικού τείχους, στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος, ο πόλεμος δεν έφυγε ποτέ», είπε.
«Αυτή είναι μια ιστορία 75 ετών, μια ιστορία θανάτου και εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού. Είναι μια ιστορία μιας κατοχής υπό καθεστώς απαρτχάιντ, που καταλαμβάνει εδάφη, γκρεμίζει σπίτια, δημεύει περιουσίες... Μια ιστορία στρατιωτικών εισβολών, νυχτερινών επιδρομών», υπογράμμισε η βασίλισσα Ράνια.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο με τη Χαμάς, οι εντάσεις ήταν μεγάλες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μετά από ένα κύμα παλαιστινιακών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πέρυσι, το Ισραήλ εξαπέλυσε τακτικές εισβολές και επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με στόχο, όπως είπαν, προπύργια μαχητών. Η βία οδήγησε σε μεγάλο αριθμό νεκρών και για τις δύο πλευρές, που δεν έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.
Από τότε που το Ισραήλ ανέλαβε τον έλεγχο και κατέλαβε τη Δυτική Όχθη το 1967 από την Ιορδανία, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, μεγάλες περιοχές, για τις οποίες οι κάτοικοι ήλπιζαν ότι θα αποτελέσουν μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, έχουν εποικιστεί από Ισραηλινούς, συχνά υπό στρατιωτική προστασία και με την άσκηση βίας. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου θεωρεί αυτούς τους οικισμούς παράνομους, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Μια λύση δύο κρατών για τη δημιουργία μιας «ελεύθερης, κυρίαρχης και ανεξάρτητης» Παλαιστίνης είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή, είπε η βασίλισσα Ράνια στο CNN.
«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει λύση, παρά μόνο γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων… Υπάρχει μόνον ένας δρόμος προς αυτό, και αυτός είναι ένα ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, που θα ζει δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια, με το κράτος του Ισραήλ», τόνισε η βασίλισσα της Ιορδανίας.
Πληροφορίες: CNN