Η βασίλισσα Ελισάβετ στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της διέμενε κυρίως στο Λονδίνο, αλλά όχι πάντα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Πέρα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, τα περισσότερα από τα ακίνητα που επέλεξε η βασίλισσα Ελισάβετ να κατοικήσει είχαν, επίσης, τη βάση τους στο Λονδίνο. Τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν ακόμα, ενώ κάποια άλλαξαν μορφή από τις ανακαινίσεις ή χάθηκαν στον πόλεμο.
Ομως, ένα από τα σπίτια όπου διέμενε η βασίλισσα Ελισάβετ καλύπτεται από αχλύ μυστηρίου... Πρόκειται για το σπίτι όπου γεννήθηκε η μακροβιότερη μονάρχης του βρετανικού θρόνου.
Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το σπίτι; Μήπως οι επισκέπτες ψάχνουν σε λάθος μέρος; Είναι σωστοί οι ισχυρισμοί ότι το σπίτι υπέστη ζημιές από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά δημοσίευμα του BBC.
Το σπίτι όπου γεννήθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ
Η βασίλισσα γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στην οδό Bruton Street 17 στο Mayfair του Λονδίνου. Όχι σε κάποιο παλάτι ή σε κάποιο μεγάλο κτήμα ή ακόμη και σε μαιευτήριο, αλλά σε ένα αρχοντικό ενός πολυσύχναστου δρόμου του Λονδίνου.
Οι γονείς της είχαν μετακομίσει στο σπίτι, που ανήκε στους Σκωτσέζους παππούδες της, τον κόμη και την κόμισσα του Strathmore, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη γέννησή της.
«Είναι μια υπενθύμιση ότι η βασιλική οικογένεια δεν ήταν τόσο άνετη οικονομικά εκείνη την εποχή. Τα χρήματα πάντα ήταν ένα ζήτημα», αναφέρει στο BBC ο βασιλικός ιστορικός Robert Lacey.
Αλλωστε, υπογραμμίζει ο ίδιος, η βασίλισσα δεν γεννήθηκε για να γίνει βασίλισσα. Μια σειρά από γεγονότα την έκαναν τη μακροβιότερη μονάρχη στον κόσμο.
Σε ηλικία 10 ετών έγινε δεύτερη στη σειρά διαδοχής όταν ο θείος της, Εδουάρδος ο 8ος, εγκατέλειψε τον θρόνο για τον έρωτα της Αμερικανίδας Γουόλις Σίμπσον. Τότε, ανέλαβε ο πατέρας της. Σε ηλικία 25 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’, η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο.
Τι έχει απογίνει το σπίτι όπου γεννήθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ
Το πρώτο σπίτι της βασίλισσας Ελισάβετ δεν υπάρχει πλέον και μάλιστα υπάρχουν ισχυρισμοί ότι καταστράφηκε σε αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Όμως, σύμφωνα με το BBC, πληθώρα εγγράφων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και σε άλλα αρχεία δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το αρχοντικό του 18ου αιώνα φέρεται να είχε εξαφανιστεί πριν καν αρχίσει ο πόλεμος.
Οι εργολάβοι ακινήτων, πολύ πιο αδυσώπητοι από τις αεροπορικές επιδρομές, ήταν αυτοί που πραγματικά κατέστρεψαν το πρώτο σπίτι της βασίλισσας.
Το 1937, ένας άντρας με καπέλο και παλτό είχε ξεκινήσει επίσημα την κατεδάφιση της οδού Μπρούτον 17, μαζί με την καταστροφή πολλών από τα γειτονικά κτίρια που εκτείνονταν γύρω από τη γωνία στην πλατεία Μπέρκλεϊ.
Υπήρχαν σχέδια για την ανέγερση ενός ξενοδοχείου για τον Καναδικό Σιδηρόδρομο, αλλά τελικά χτίστηκε ένα συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων λιανικής πώλησης. Αλλωστε, το BBC τονίζει πως τότε οι εποχές ήταν χωρίς συναισθήματα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Χωρίς ίχνος μεταμέλειας, οι «συμμορίες κατεδάφισης» ισοπέδωσαν αυτά που περιγράφονταν ως «τα πιο ιστορικά σπίτια του Λονδίνου».
Μάλιστα, ένα σχέδιο του πολεμικού καλλιτέχνη Sir Muirhead Bone κατέγραψε τους εργάτες να γκρεμίζουν τις προσόψεις των κομψών παλαιών κτιρίων.
Παράλληλα, ένα χειρόγραφο σημείωμα ενός επιθεωρητή, τον Μάιο του 1939, που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Αρχείο του Λονδίνου, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το αρχοντικό στον δρόμο Bruton Street είχε κατεδαφιστεί πριν από τον πόλεμο, καθώς επιβεβαιώνει το σενάριο ότι το αρχικό σπίτι κατεδαφίστηκε και στη θέση του χτίστηκε το «Berkeley Square House».
Η Astrea, η εταιρεία που διαχειρίζεται σήμερα τον χώρο τού Berkeley Square House, λέει ότι το νέο κτίριο αποτελούσε έδρα του υπουργείου Αεροπορίας, ενόψει του ξεσπάσματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι σήμερα το σπίτι της βασίλισσας Ελισάβετ κινέζικο εστιατόριο;
Yπάρχουν, ωστόσο, και άλλα σενάρια σχετικά με το σπίτι που γεννήθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ. Ενα από αυτά υποστηρίζει ότι ο χώρος είναι σήμερα ένα κινέζικο εστιατόριο.
Ο λόγος για το εστιατόριο Hakkasan, που έχει την ίδια διεύθυνση στην οδό Bruton Street 17. Στην ίδια διεύθυνση όμως βρίσκονται και τα γραφεία μιας εταιρείας. Υπάρχει επίσης μια γυάλινη είσοδος και χώρος υποδοχής στο ίδιο τετράγωνο.
Όλο αυτό το εκτεταμένο επιχειρηματικό μπλοκ είναι χτισμένο πάνω σε αυτό που στη δεκαετία του 1920 βρίσκονταν μια σειρά από μεμονωμένες, ιδιωτικές κατοικίες.
Μπορεί να μην ακούγεται ρομαντικό, αλλά όλα δείχνουν πως η εταιρική είσοδος που φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην τοποθεσία του αρχικού 17, στην οδό Bruton, είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ.
Εκθεσιακός χώρος αυτοκινήτων
Στο Μητροπολιτικό Αρχείο του Λονδίνου, στο Clerkenwell, υπάρχουν κάποιοι παλιοί φάκελοι και σχέδια αρχιτεκτόνων, με επιγραφές art deco, που δείχνουν τη διαρρύθμιση του αρχικού σπιτιού.
Δείχνουν ότι το χαμένο σπίτι βρίσκεται γύρω από αυτή την περιοχή με τα γραφεία, με την πρόσοψη να εκτείνεται προς τα κάτω, προς αυτό που σήμερα είναι ένας εκθεσιακός χώρος αυτοκινήτων που πουλάει Bugattis και Bentley.
Τρέχουσα αξία
Ο χώρος εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της βασιλικής περιουσίας, αλλά σήμερα ανήκει στην περιουσία της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι -μέρος ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων σε αυτό το τμήμα του Λονδίνου που λέγεται ότι αξίζει 5 δισ. λίρες.
Ένας μυστικός εραστής πολύ κοντά στην οδό Bruton Street 17
Η πρώτη μεγάλη ανατροπή στη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ έγινε το 1936, όταν ο πατέρας της έγινε ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', μετά την παραίτηση του αδελφού του, Εδουάρδου Η', για να παντρευτεί μια Αμερικανίδα διαζευγμένη, τη Γουόλις Σίμπσον.
Οπως αναφέρει το BBC, τη Σίμπσον παρακολουθούσαν αξιωματικοί της Ειδικής Υπηρεσίας κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτικής δίνης και είχαν σημειώσει ισχυρισμούς ότι είχε παράνομη σχέση με έναν πωλητή αυτοκινήτων, ο οποίος λεγόταν Guy Marcus Trundle.
Σε μια τελική ανατροπή, η διεύθυνση στην οποία βρήκαν αυτόν τον «μυστήριο και γοητευτικό εραστή» ήταν η οδός Bruton 18, η οποία σήμερα αποτελεί μέρος της αντιπροσωπείας Bentley.