Οι πλαζ της Βαρκελώνης, που ήδη άνοιγαν για άθληση νωρίς το πρωί από δεκαημέρου, είδαν από Τετάρτη, τους περιπατητές να επιστρέφουν σε αυτές, χάρη σε μια νέα ελαφρά χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στην πόλη που επλήγη σοβαρά από την επιδημία.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας ξανάνοιξε επίσης πάρκα όπως το διάσημο Πάρκο Γκουέλ που σχεδίασε ο Καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί και το οποίο είναι πολύ δημοφιλές στους τουρίστες. Όπως και η πρωτεύουσα Μαδρίτη, η Βαρκελώνη (βορειοανατολική Ισπανία) δεν έχει λάβει ακόμη άδεια από την κυβέρνηση για να περάσει στην πρώτη φάση άρσης των μέτρων περιορισμού που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και που είναι πραγματικότητα για το 70% των Ισπανών.
Ισπανία: Παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Όμως, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού έχει επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό στη χώρα, ο Δήμος της πόλης έδωσε λίγη παραπάνω ελευθερία στους κατοίκους της Βαρκελώνης επιτρέποντάς τους από χθες να ξαναπάνε στις πλαζ και στα πάρκα για περπάτημα.
Αλλάζει το ωράριο στις πλαζ της Βαρκελώνης
Από τις 8 Μαΐου, οι πλαζ ήταν ανοικτές μόνο από τις 6 έως τις 10 το πρωί για ατομική αθλητική άσκηση (κολύμβηση, κωπηλασία, τζόγκινγκ…). Στο εξής, θα είναι ανοικτές επίσης από τις 06:00 έως τις 20:00 για τους περιπατητές. Όσο για τα πάρκα, θα είναι ανοικτά από τις 10:00 έως τις 21:00 για περπάτημα ή άθληση. Όμως «το κολύμπι για ψυχαγωγία, η ηλιοθεραπεία στην παραλία ή η ομαδική άθληση απαγορεύονται», υπενθύμισε η τοπική αστυνομία στο Twitter, καθώς η πλήρης επαναλειτουργία των πλαζ στη χώρα προβλέπεται κατά την τελευταία φάση της άρσης των μέτρων περιορισμού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ένα σχετικό μήνυμα μεταδιδόταν κάθε τόσο από μεγάφωνα που είχαν εγκατασταθεί στις παραλίες αλλά αγνοήθηκε προφανώς από πολλούς πολίτες, με ζευγάρια να κάνουν ηλιοθεραπεία ξαπλωμένα στην παραλία ή πίνοντας έναν καφέ πάνω στην άμμο, όπως διαπίστωσε σήμερα το πρωί το Γαλλικό Πρακτορείο. Κάποιοι αστυνομικοί που περιπολούσαν εκεί δεν επενέβησαν ωστόσο.
«Είναι δυο μήνες τώρα που δεν μπόρεσα να δω τη θάλασσα και πρότεινα σε μια συνάδελφο να έρθουμε εδώ κάποια στιγμή να δούμε τη θάλασσα πριν πάμε στη δουλειά (...) Μας έλειψε πολύ ο ήχος των κυμάτων, λίγο περπάτημα στην πλαζ», εξήγησε η Ελένα Πράδες, μια 43χρονη ψυχολόγος, που κάθεται στην άμμο φορώντας μάσκα, όπως και η συνάδελφός της. Η Ισπανία είναι μια από τις πλέον πληγείσες χώρες στον κόσμο από την πανδημία με σχεδόν 28.000 θανάτους. Η πολύ προσεκτική κατά φάσεις διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.