Την οργή χρηστών των social media προκάλεσαν τα σχόλια που έγιναν μέσω επίσημου λογαριασμού της ταινίας «Barbie» σε memes του «Μπαρμπενχάιμερ» με την ατομική βόμβα, με το παράρτημα της εταιρείας στην Ιαπωνία να απολογείται, προσπαθώντας να «μαζέψει» τις αντιδράσεις.
Οι δύο υπερπαραγωγές, «Barbie» και «Oppenheimer», είναι από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, ενώ η πρεμιέρα τους την ίδια μέρα σε πολλές χώρες οδήγησε και στην επινόηση του όρου «Barbenheimer», με τα σχετικά memes να μην αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους.
Τα σχόλια, ωστόσο, που έγιναν από τον επίσημο λογαριασμό της ταινίας «Barbie», σε σχετικά memes κρίθηκαν από τους χρήστες του διαδικτύου ως προσβλητικά και τουλάχιστον κακόγουστα, δεδομένης της ιστορίας των επιθέσεων με ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία, που κόστισαν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Barbie: Η ξανθιά κούκλα με χτένισμα… μανιτάρι και η φλεγόμενη πόλη
Συγκεκριμένα, σε κάποια από τα σχετικά memes εικονίζεται η Margot Robbie ως «Barbie» με χτένισμα… μανιτάρι, με τον επίσημο λογαριασμό της ταινίας να σχολιάζει ότι «Αυτός ο Κεν είναι στυλίστας».
Άλλες εικόνες περιλαμβάνουν τον Cillian Murphy, ο οποίος υποδύεται τον Robert Oppenheimer -γνωστό ως «πατέρα της ατομικής βόμβας»-, να μεταφέρει την Barbie στον ώμο του μέσα από μια φλεγόμενη πόλη. Ο επίσημος λογαριασμός της ταινίας Barbie σχολίασε ότι: «Θα είναι ένα καλοκαίρι που θα μείνει αξέχαστο».
Τα παραπάνω, ενώ η ταινία «Barbie» αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία στις 11 Αυγούστου, πέντε ημέρες μετά την 78η επέτειο της επίθεσης με ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Warner Bros Ιαπωνίας, η εταιρεία δήλωσε ότι «είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι ο επίσημος λογαριασμός της αμερικανικής έδρας της ταινίας “Barbie” αντέδρασε στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των θαυμαστών του “Barbenheimer”».
Την ίδια ώρα, το #NoBarbenheimer έχει γίνει trend στην Ιαπωνία.
Σημειώνεται ότι περίπου 140.000 από τους 350.000 κατοίκους της Χιροσίμα σκοτώθηκαν στην έκρηξη της 6ης Αυγούστου 1945. Τουλάχιστον 74.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε τρεις ημέρες αργότερα.
Παράλληλα, η ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις βόμβες προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ακόμη ανθρώπων στα χρόνια που ακολούθησαν.