Ο πιο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι, γνωστός με το όνομα Banksy, του οποίου η πραγματική ταυτότητα παραμένει ένα μυστήριο, μπορεί να αναγκαστεί να αποκαλυφθεί.
Έχει χαρακτηριστεί ο «πιο απίθανος εθνικός θησαυρός» της Βρετανίας. Αλλά τώρα, όπως φαίνεται, ο Banksy, του οποίου τα έργα πωλούνται για εκατομμύρια, πρόκειται να περιγραφεί με μάλλον λιγότερο κολακευτικούς όρους στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η «Daily Mail», ο Banksy είναι ένας 53χρονος άνδρας γεννημένος στο Μπρίστολ και κατονομάζεται ως Robin Gunningham, καθώς είναι ο πρώτος εναγόμενος σε μια αγωγή που τον κατηγορεί για δυσφήμιση.
Συγκατηγορούμενός του είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Banksy και ονόμασε Pest Control Ltd. Η εταιρεία πουλάει την τέχνη του, η οποία παράγεται πάντοτε, εν μιά νυκτί και αθέατη, με τη χρήση στένσιλ και η οποία κοσμεί πλέον τις πλευρές σπιτιών και τοίχους που καταρρέουν όχι μόνο στο Μπρίστολ και το Λονδίνο, αλλά παντού, από τη Δυτική Όχθη μέχρι το Ντιτρόιτ και την Ουκρανία.
Αντικείμενο δικαστικής διαμάχης τα έργα του Banksy
Ο άνθρωπος που κινήθηκε νομικά εναντίον του Banksy είναι ο Άντριου Γκάλαχερ, 56 ετών, ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε από τη μουσική βιομηχανία, διοργανώνοντας ρέιβ πάρτι τη δεκαετία του 1990, προτού εκμεταλλευθεί τις εμπορικές δυνατότητες του γκράφιτι.
«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει τότε, αλλά οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τράβηξα ήταν από ένα νέο παιδί στη γειτονιά που άκουγε στο όνομα Banksy» εξήγησε σε συνέντευξή του πέρυσι, προσθέτοντας ότι οι κάρτες και τα άλλα εμπορεύματα που πουλάει είναι «προσιτά προϊόντα για τους θαυμαστές -και υπάρχουν εκατομμύρια θαυμαστές», των έργων αυτών, συνεπώς απαιτεί μερίδιο της επιτυχίας.
Ο ίδιος αρνείται να συζητήσει την επικείμενη αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο δικηγόρος του λέει ότι οι λεπτομέρειες είναι προς το παρόν «εμπιστευτικές και θα παραμείνουν έτσι έως ότου ο Banksy ή η Pest Control καταθέσουν την απόδειξη επίδοσης.
Οι Banksy και Pest Control παραμένουν σιωπηλοί. Αφού υπέβαλαν με επιτυχία αίτηση για εμπορικό σήμα στην ΕΕ το 2014, είδαν την απόφαση αυτή να ανατρέπεται όταν ο Gallagher άσκησε έφεση το 2021.
Οι δικαστές σημείωσαν ότι ο Banksy, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα πνευματικά δικαιώματα είναι για τους χαμένους», είχε εκφράσει εδώ και καιρό περιφρόνηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πρόσθεσε ότι ήταν δύσκολο γι' αυτόν να επιμείνει στα πνευματικά δικαιώματα, παραμένοντας ταυτόχρονα ανώνυμος.
Πέρυσι, ωστόσο, ο Banksy κέρδισε μια ξεχωριστή αγωγή που επιβεβαίωσε το δικαίωμά του να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα της σειράς εικόνων του που απεικονίζουν χιμπατζήδες με ταμπέλες στο λαιμό τους.
Η φωτογραφία που τον κατονομάζει
Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί πλήρως και οι εικασίες συνεχίζουν να περιβάλλουν τον μυστηριώδη καλλιτέχνη.
Ωστόσο, το 2008 η «Daily Mail» έφτασε όσο πιο κοντά γίνεται στο να υποδείξει την ταυτότητά του, διαρρέοντας μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Τζαμάικα και έδειχνε έναν άνδρα με μπλε πουκάμισο και τζιν, που υποστηρίζεται ότι είναι ο διάσημος καλλιτέχνης.
Ο Banksy αρνήθηκε ότι η φωτογραφία απεικονίζει τον ίδιο.