Σε ένα νέο βιβλίο η στενή σύμβουλος και φίλη του πρώην προεδρικού ζεύγους, μας συστήνει τους Ομπάμα.
Μετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου της Μισέλ Ομπάμα, στο οποίο η μέχρι πρότινος Πρώτη Κυρία αποτύπωνε την εμπειρία της τα οκτώ χρόνια που έμεινε στον Λευκό Οίκο, μια νέα έκδοση έρχεται να ρίξει φως στη διακυβέρνηση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. Η Βάλερι Τζάρετ υπήρξε μια από τις στενότερες συμβούλους και φίλους του Μπαράκ Ομπάμα, όσο εκείνος διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Τζάρετ όμως ήταν πρώτα απ' όλα φίλη της Μισέλ τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.
Η Αφροαμερικανή που μεγάλωσε στο Ιράν
Αφροαμερικανή και γυναίκα, πάλεψε κι εκείνη να κερδίσει περίοπτη θέση στην αμερικανική κοινωνία και αγορά εργασίας. Το έμαθε άλλωστε αυτό από τον πατέρα της. Παρότι γιατρός, στα μέσα της δεκαετίας του '50, αδυνατούσε να βρει δουλειά όπου θα αμειβόταν με μισθούς ισάξιους με λευκούς συναδέλφους του. Έτσι, αποφάσισε να δεχτεί τη θέση του διευθυντή παθολογικής κλινικής σε νοσοκομείου του Ιράν.
Σε Πανεπιστήμιο στη Γερμανία ο Ομπάμα: Αλλάξτε τον κόσμο!
Ο Ομπάμα θυμάται τις πρώτες του ημέρες ως πατέρας [εικόνα & βίντεο]
Η Τζάρετ πέρασε τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής της μακριά από την Αμερική. Ωστόσο, η τόλμη του πατέρα της απέδωσε γρήγορα και το πανεπιστήμιο του Σικάγο του πρότεινε μια θέση καθηγητή, του πρώτου μαύρου καθηγητή στο ανώτατο ίδρυμα.
Η Βάλερι Τζάρετ θα ξεκινήσει τη σταδιοδρομία της από την πόλη του Σικάγου, όπου στα τέλη του '80 θα βρεθεί να εργάζεται ως επικεφαλής προσωπικού στον δήμο της αμερικανικής πόλης. Εκεί θα συναντήσει για πρώτη φορά τη Μισέλ Ομπάμα, νεαρή δικηγόρος και εκείνη, που αναζητά τρόπους να συνεχίσει την καριέρα της στον δημόσιο τομέα.
Η συνέντευξη με την Πρώτη Κυρία
Μπορεί η πρώτη γνωριμία της με την μετέπειτα Πρώτη Κυρία να είναι λίγο πολύ γνωστή, στο βιβλίο της, «Finding My Voice: My Journey to the West Wing and the Path Forward» («Ανακαλύπτοντας τη φωνή μου: Η πορεία στη δυτική πτέρυγα [σσ. του Λευκού Οίκου] και ο δρόμος προς τα εμπρός») η Τζάρετ δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για εκείνη την συνάντηση στο δημαρχείο του Σικάγο το 1991.
Η Τζάρετ περιγράφει πως εντυπωσιάστηκε με την εμφάνιση, αλλά και τη συμπεριφορά της Μισέλ Ρόμπινσον (συστηνόταν με το πατρικό της όνομα καθώς ήταν ακόμη τότε αρραβωνιασμένη με τον Ομπάμα) που την κέρδισε από την πρώτη στιγμή.
«"Τι ασυνήθιστη νέα κοπέλα!", σκέφτηκα. Μια ώρα μετά - και με όλα τα ραντεβού σε αναμονή - της προσέφερα τη δουλειά» γράφει χαρακτηριστικά ενώ παραδέχεται πως δεν είχε καν την αρμοδιότητα να αποφασίσει κάτι τέτοιο. «Δεν είχα μιλήσει με τον επιτελή προσωπικού ούτε τον Δήμαρχο. Ομως είχα εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από την προσωπικότητά της! Μιλώντας σοφά, η ίδια είπε ότι θα πρέπει να σκεφτεί αν θα αποδεχτεί τη δουλειά» πρόσθετε.
Ο μυστηριώδης αρραβωνιαστικός της κυρίας Ρόμπινσον
Όσα ακολούθησαν, θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη στην επικεφαλής προσωπικού του Σικάγο. Η Μισέλ Ρόμπινσον της εξήγησε πως δεν μπορούσε να αποδεχτεί τη θέση, αν πρώτα δεν το συζητήσει με τον αρραβωνιαστικό της. «Και της είπα, "Λοιπόν, ποιο είναι ο αρραβωνιαστικό σου και γιατί μας νοιάζει τι νομίζει;"» αναφέρει στο βιβλίο. Η Μισέλ Ομπάμα της εξήγησε τότε τις επιφυλάξεις του συντρόφου της για μια θέση στο δημαρχείο και της ζήτησε να βγουν και οι τρεις μαζί για φαγητό προκειμένου να το συζητήσουν. «Θε μου, είμαι τόσο ευτυχής που είπα ναι!»
Ως το τέλος της βραδιάς, οι τρεις συνδαιτημόνες είχαν ανακαλύψει ο ένας στο πρόσωπο του άλλου έναν επιστήθιο φίλο. Η Βάλερι Τζάρετ σημειώνει μάλιστα στο βιβλίο της πως εκείνη η πρώτη συζήτηση με τον Μπάρακ Ομπάμα την έκανε να συνειδητοποιήσει πως «τελικά δεν είναι και τόσο ξεχωριστή». Στο τέλος του δείπνου γύρισε στη νέα «προστατευομένη της», τη Μισέλ και είπε: «Θα σε προστατεύσω. Ποτέ δεν θα σου ζητήσω να κάνεις κάτι που θα αισθανόσουν άβολα να κάνεις και θα σταθώ εμπόδιο στο δρόμο οποιουδήποτε προσπαθήσει να το κάνει αυτό σε εσένα».
Φυσικά, δεν έγινε απλώς ο φύλακας άγγελος της Μισέλ, αλλά και ο άνθρωπος που προώθησε τον Μπαράκ Ομπάμα σε επιχειρηματικούς κύκλους και τον βοήθησε να κάνει το όνομα του γνωστό στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο «νυχτοφύλακας» του Λευκού Οίκου
Δεν είναι τυχαίο πως υπήρξε η μόνη στενή σύμβουλος του προέδρου που έμεινε στο πόστο της από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα. Η Βάλερι Τζάρετ ακολουθούσε τους Ομπάμα και στις διακοπές της, ενώ ήταν ο άνθρωπος «κλειδί» για τη λίστα των λίγων και εκλεκτών στις VIP εκδηλώσεις και τα πάρτι του Λευκού Οίκου. Ένα από τα παρατσούκλια της άλλωστε ήταν «νυχτοφύλακας», καθώς ήταν από τα ελάχιστα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην προεδρική κατοικία και τα ιδιαίτερα δωμάτιά της, όλες τις ώρες.
Ωστόσο, κατά τη διαμονή της στον Λευκό Οίκο δεν έλειψαν και τα δημοσιεύματα που της χρέωναν έλλειψη ικανοτήτων στην επικοινωνία του προέδρου με επιχειρηματικά τραστ και συμφέροντα.
Η Μισέλ Ομπάμα, σε κάθε περίπτωση, φαινόταν να της έχει τυφλή εμπιστοσύνη. «Μπορώ να υπολογίζω σε άτομα σαν την Βάλερι, πως θα με πιάσουν από το χέρι και θα μου πουν "πρέπει να έχεις το νου σου σε αυτά τα τρία πράγματα"» έλεγε στη nytimes και εξηγούσε πως την εμπιστεύεται άνευ όρων όπως τη μητέρα ή τη μεγάλη της αδερφή.
Η Βάλερι είναι ακόμη εδώ
Άνθρωποι από το στενό περιβάλλον των Ομπάμα δήλωναν πως η Τζάρετ δεν είχε σκοπό να απομακρυνθεί μετά το τέλος της θητείας στον Λευκό Οίκο. Εκείνη είναι που συνέβαλε, μεταξύ άλλων, να μπουν σε αυτόν, εκείνη θα οργανώσει και τη μετάβαση στην μετά την προεδρεία εποχή. Ο τίτλος άλλωστε του βιβλίου της, που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.