Πυρηνικό όπλο 16 φορές ισχυρότερο από τη βόμβα που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα στα τέλη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου διαθέτει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Ειδικοί είχαν επισημάνει ότι η έκτη πυρηνική δοκιμή, που διέταξε ο Κιμ τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι είχε ισχύ 250 κιλοτόνων ΤΝΤ, αλλά σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Journal of Geophysical Research «η ισχύς αυτή μπορεί να έφθασε και τους 328 κιλοτόνους», σημαντική αύξηση σε σχέση με όλες τις προηγούμενες δοκιμές της Βόρειας Κορέας την προηγούμενη δεκαετία.
«Από το 2006 μέχρι το 2016 η Βόρεια Κορέα αύξανε σταθερά την ισχύ, από περίπου ένα έως κάπου 20 κιλοτόνους», αναφέρει ο Τορν Λέι, εκ των συντακτών της μελέτης. Και συνεχίζει: «Οι πρώτες δοκιμές φαίνεται ότι δεν πήγαν και πολύ καλά γιατί ήταν ασυνήθιστα μικρές. Και μετά, μέσα σ’ ένα χρόνο, φθάνουν τους 250 κιλοτόνους... Το τρομακτικό σ’ όλο αυτό είναι ότι επρόκειτο για πολύ μεγάλη συσκευή».
Η συγκεκριμένη δοκιμή -το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε κάνει τότε λόγο για βόμβα υδρογόνου- προκάλεσε σεισμική δόνηση εντάσεως 6,3 Ρίχτερ στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκιε-ρι της Βόρειας Κορέας με το πυρηνικό δυναμικό της χώρας να εκτοξεύεται δραματικά από τους 20 στους 250 κιλοτόνους.
Ένα «απίστευτα καταστροφικό όπλο»
Για τον γεωφυσικό Στίβεν Γκίμπονς η συγκεκριμένη βόμβα ήταν ένα «απίστευτα καταστροφικό όπλο». «Θεωρώ ότι η αβεβαιότητα που επικαλούνται οι συντάκτες της μελέτης είναι αρκετά ρεαλιστική. Οι αναλογίες μεταξύ των ακριβών αριθμών είναι αρκετά ακριβείς, οπότε αν οι Βορειοκορεάτες μας έλεγαν, π.χ. ότι η δεύτερη δοκιμή που έγινε το 2016 ήταν ισχύος ακριβώς 25 κιλοτόνων, θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε τις άλλες με ακρίβεια. Το 2006 πολλοί πίστευαν ότι η Βόρεια Κορέα δεν διέθετε την κατάλληλη τεχνολογία για να κάνει σωστά μια πυρηνική δοκιμή. Αλλά από την πρόοδο που έχουμε δει με την αύξηση της απόδοσης, νομίζω ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης όπλων τους εκτελείται πολύ καλά. Φθάνοντας στο 2017 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν ένα απίστευτα καταστροφικό όπλο», επεσήμανε. Η Βόρεια Κορέα αποχώρησε από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων το 2003 και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησε τις πυρηνικές δοκιμές.