Αυτό είναι το γαλλοβρετανικό σχέδιο για την Ουκρανία που θα παρουσιάσουν Μακρόν-Στάρμερ στον Τραμπ - iefimerida.gr

Αυτό είναι το γαλλοβρετανικό σχέδιο για την Ουκρανία που θα παρουσιάσουν Μακρόν-Στάρμερ στον Τραμπ

Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι
Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχέδιο για την ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία θα συζητήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ, ο Στάρμερ αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερώς στον Τραμπ την αγγλο-γαλλική ως επί το πλείστον στρατηγική «για μια «δύναμη κατευνασμού», αποτελούμενη από μέλη ευρωπαϊκών στρατών, που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία μακριά από τα νυν μέτωπα του πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με το δίκτυο Sky News, ότι οι στρατιώτες από ευρωπαϊκές χώρες και τη Βρετανία ενδέχεται να αναπτυχθούν σε ουκρανικές πόλεις, λιμάνια και πυρηνικά εργοστάσια προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη μετά την επίτευξη της όποιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, ενώ κλειδί στο σχέδιο θα αποτελέσει και η προστασία του εναέριου χώρου και των ακτογραμμών της Ουκρανίας.

Ειρηνευτική δύναμη μικρότερη των 30.000 ανδρών στην Ουκρανία

Αν και αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το μέγεθος της πιθανής ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα αριθμεί λιγότερα από 30.000 μέλη.

Οι στρατιώτες δεν θα αναπτυχθούν κοντά κοντά στις γραμμές του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία και δεν λειτουργούν ως «ειρηνευτικό σώμα», αλλά ως «δύναμη κατευνασμού» για τον πληθυσμό ενθαρρύνοντας έτσι με την παρουσία τους εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω του πολέμου με τη Ρωσία να επιστρέψουν στα πάτρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση που συμφωνηθεί η ανάπτυξη της δύναμης αυτής, τα μέλη της θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μεγαλουπόλεις, λιμάνια και κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, όπως πυρηνικά εργοστάσια, ενώ τις προσπάθειες επιτήρησης της ειρήνης θα μπορούσαν να συνδράμουν δορυφόροι, κατασκοπευτικά αεροσκάφη και drones, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δίκτυο.

Αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας

Σύμφωνα με τις ιδέες που επεξεργάζονται Ευρωπαίοι σύμμαχοι υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία, θα μπορούσε επίσης κάποια αποστολή αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Ουκρανίας με τη χρήση ταχύτατων αεροσκαφών που θα απογειώνονται εκτός της χώρας με στόχο να επαναληφθούν οι πτήσεις επιβατικών αεροπλάνων, που έχουν σταματήσει από την έναρξη του πολέμου.

Χώρες του ΝΑΤΟ εκτελούν ήδη αυτή την αποστολή στα κράτη της Βαλτικής και στη Ρουμανία, με περιπολίες επιτήρησης του εναέριου χώρου για τον εντοπισμό απειλών.

Πιθανή είναι και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για περισυλλογή ναρκών και για περιπολίες που θα αποσκοπούν στην επανέναρξη της θαλάσσιας κυκλοφορίας ανοικτά των ουκρανικών ακτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στάρμερ ζητάει «περιφρούρηση» από τις ΗΠΑ

Ωστόσο, η όποια δύναμη «καθησυχασμού» υπό την ηγεσία της Ευρώπης θα λειτουργούσε για τον Βρετανό πρωθυπουργό μόνον αν υπάρχει αυτό που περιέγραψε ως αμερικανικό «backstop» («περιφρούρηση»).

Ο Στάρμερ δεν έχει διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό, αλλά πιστεύεται ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αποτροπής μιας νέας ρωσικής επίθεσης και θα μπορούσε να περιλαμβάνει αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη με έδρα εκτός Ουκρανίας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πιθανότητα αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία διεμήνυσε ότι είναι απαράδεκτη η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ή νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Washington Post στις συζητήσεις τους οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έκαναν λόγο για μια δύναμη 25.000 έως 30.000 ανδρών, δηλαδή πολύ λιγότεροι από τους 200.000 που έχει ζητήσει ο Ζελένσκι για την επιτήρηση της όποιας συμφωνίας εκεχειρίας επιτευχθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα χρειαστεί εγγυήσεις ασφαλείας από τους νατοϊκούς εταίρους της, ή χρηματοδότηση και όπλα για τη δημιουργία ενός στρατού με ένα εκατ. στρατιώτες υποστηριζόμενου από ένα «περιεκτικό σύστημα αεράμυνας». «Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια κατάσταση, όπου δεν διαθέτουμε πολλές επιλογές εγγυήσεων ασφαλείας. Η δημιουργία κάτι εντελώς νέου, παγκόσμιου, είναι μη ρεαλιστική. Χρειαζόμαστε φέτος εγγυήσεις ασφαλείας γιατί θέλουμε φέτος να τερματιστεί ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ