Το καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2024 παράγεται στην Πορτογαλία, φτιάχνεται από πρόβειο γάλα και έχει ένα όνομα που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ ξανά: Queijo de Ovelha Amanteigado.
Στα φετινά Παγκόσμια Βραβεία Τυριού- με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από την ίδρυσή τους το 1988 – συγκεντρώθηκαν 4.786 τυριά από 47 χώρες στην πορτογαλική πόλη Βιζέου προκειμένου να περάσουν από τον απαιτητικό έλεγχο 240 εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο.
Τα ιδιαίτερα στοιχεία του καλύτερου τυριού για το 2024
Το νικητήριο τυρί, το οποίο παράγεται από το μικρό τυροκομείο Quinta do Pomar, με μόλις 10 υπαλλήλους, στην πόλη Σοαλχέιρα της Πορτογαλίας, συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ 14 φιναλίστ που περιλάμβαναν πέντε ελβετικά τυριά καθώς και συμμετοχές από τη Βραζιλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.
Φτιαγμένο με χορτοφαγική πυτιά που δημιουργείται από γαϊδουράγκαθο (γνωστή ως cardoon), το νικητήριο τυρί περιγράφεται ως ένα βουτυρένιο τυρί με μια πικρή γεύση βοτάνων που σερβίρεται συνήθως κόβοντας την κορυφή και βγάζοντας με κουτάλι το σχεδόν υγρό εσωτερικό του.
«Είναι αρκετά ισορροπημένο… ηδονικό» δήλωσε ο Πορτογάλος εξαγωγέας τυριών Μανουέλ Μάια, ένας από τη διεθνή επιτροπή κριτών. «Είναι ένα πραγματικά μεγαλειώδες ταίριασμα πρωτεΐνης και λίπους. Είναι πραγματικά ένα φανταστικό τυρί».
Τα 14 καλύτερα τυριά:
- Queijo de Ovelha Amanteigado από Quinta do Pomar , Πορτογαλία – 86 βαθμοί
- Tea Fondada από Chascharia Val Müstair , Ελβετία – 84 βαθμοί
- Alpenhorn Mifroma από Elsa Group (Mifroma) , Ελβετία – 84 βαθμοί
- La Cava Barus García-Baquero, SA, Baquero , – 84 πόντοι
- Bayley Hazen Blue από το Cellars στο Jasper Hill , ΗΠΑ – 83 βαθμοί
- Pecorino Bislacco al Rum e Tabacco από F.lli Petrucci , Ιταλία – 82 βαθμοί
- Blugins από La Casearia Carpenedo , Ιταλία – 82 πόντοι
- Affineur Walo Creamy Lion Cheese από Thurgau Walo von Mühlenen , Ελβετία – 82 βαθμοί
- Passionata από Biopark , Βραζιλία – 81 βαθμοί
- Snertingdal ysteri Godbiten από Snertingdal ysteri drift AS, Νορβηγία – 79 βαθμοί
- Alte Hexe 9 Monate gereift από Bodensee Käse, Ελβετία – 78 βαθμοί
- Valleclaro από Quesos y Besos, Ισπανία – 77 βαθμοί
- Baldauf 1862 Meisterstück Alpkäse από Baldauf Käse, Γερμανία – 75 βαθμοί
- Tatie από Latteria Moro di Moro Sergio, Ιταλία – 72 βαθμοί