Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρει μήνυμα της τσεχικής προεδρίας στο Twitter, κατέληξαν σε συμφωνία για 1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, 2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και 3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ένωσης συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για να βοηθήσουν πολίτες και τις επιχειρήσεις εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Οι υπουργοί από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, πρόεδρος των συνομιλιών, δήλωσε κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο ότι η ΕΕ βρίσκεται σε «ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία».
«Η αποφασιστική μάχη θα είναι αυτό το χειμώνα», είπε.
Τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συγκέντρωση 142 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα είναι διαθέσιμα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση πακέτων βοήθειας για τους καταναλωτές.
Το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου
Αυτή την εβδομάδα 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο τιμών στη χονδρική του φυσικού αερίου για τον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συναίνεση για το μέτρο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα του μπλοκ να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην παγκόσμια αγορά καθώς η περιοχή μπαίνει στη χειμερινή περίοδο.
Εκείνοι που αντιτίθενται σε ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου περιλαμβάνουν τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Κώστας Σκρέκας για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο
ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξή του νωρίτερα στο Συμβούλιο, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Σήμερα 15 κράτη - μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».