Ως «νεότερο κρίκο σε μία αλυσίδα προκλήσεων» κατήγγειλε τη μετατροπή, από την Τουρκία, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μιλώντας στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκεί απέναντι στην Τουρκία «μία ισχυρή πολιτική και να μιλά μία σαφή γλώσσα (…) σε μία σταθερή βάση αξιών».
Ταυτόχρονα, ο ίδιος ζήτησε εκ νέου τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι «και εδώ η ΕΕ θα έπρεπε να κάνει μία σαφή τομή και να δηλώσει πως όλα αυτά δεν είναι πλέον επιτρεπτά και σωστά».
«Θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης στην Ευρώπη»
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν πιστεύει ότι από αυτή τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα υπάρξει μία απόφαση, ωστόσο, όπως επισήμανε, βλέποντας την τουρκική πολιτική, μεταξύ άλλων, στη Λιβύη και στη Συρία, καθώς επίσης τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης στην Ευρώπη».
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα σημειώθηκε μία νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας, εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων στην αυστριακή πρωτεύουσα ανάμεσα σε Κούρδους και αριστερούς διαδηλωτές, από τη μία πλευρά, και σε Τούρκους ακραίους εθνικιστές και ακροδεξιούς αντιδιαδηλωτές, από την άλλη πλευρά, κατά τις οποίες υπήρξαν τραυματίες, συλλήψεις και υλικές ζημιές.
«H Τουρκία σπέρνει τη διχόνοια»
Σε σχέση με τα επεισόδια, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι «σπέρνει διχόνοια» και εργαλειοποιεί τα περιστατικά για τους δικούς της σκοπούς. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την κατάσταση για να «δημιουργήσει κλίμα» για τα δικά της συμφέροντα, κι αυτό συνιστά εκμετάλλευση των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες που ζουν στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, για τον λόγο αυτόν είχε κληθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στη Βιέννη, για να του καταστεί σαφές ότι «πρέπει να δοθεί τέλος στην επιδίωξη της Τουρκίας να ασκεί επιρροή στους ανθρώπους εδώ στην Αυστρία και να τους εργαλειοποιεί για τις διαφορές της» (σ.σ. προφανώς με τους Κούρδους).