Περιχαρής μπροστά στους ψηφοφόρους του για τη μεγάλη νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές στην Αυστρία εμφανίστηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στήριξή τους ο καγκελάριος της χώρας επανέλαβε πολλές φορές ότι το ποσοστό του 34,5% (κατά 7,5 μονάδες αυξημένο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014) είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές. Στη σύντομη επινίκια ομιλία του, που διέκοπταν επευφημίες οπαδών και στελεχών του κόμματός του, ο Κουρτς συνεχάρη τους υποψηφίους του Λαϊκού Κόμματος επισημαίνοντας πως η διαφορά των ποσοστών του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού της αντιπολίτευσης, από το δικό του κόμμα (11 ποσοστιαίες μονάδες), είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.
Ο Κουρτς τόνισε ακόμη πως το μήνυμα που στέλνει η κάλπη σήμερα στην Αυστρία δεν είναι μόνον η νίκη του Λαϊκού Κόμματος που θα έχει θετική επιρροή στην ανάδειξη του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και η υψηλή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές.
Ο Κουρτς καταβάλλει προσπάθειες να επιβιώσει κατά την πρόταση μομφής εναντίον του, αύριο Δευτέρα στην αυστριακή Βουλή, σε σχέση με την αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του μέχρι πρόσφατα κυβερνητικού εταίρου του, του παραιτηθέντος αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συνταράσσει εδώ και πάνω από μία εβδομάδα την Αυστρία. Μετά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση όλων των υπουργών των προερχομένων - όπως και ο Κικλ - από το συγκυβερνών έως την περασμένη Τρίτη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο Αυστριακός καγκελάριος ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον αρχόμενο Σεπτέμβριο.
Για την αποδοχή της πρότασης μομφής - που έχει καταθέσει το κόμμα «Λίστα Τώρα» - κατά του Σεμπάστιαν Κουρτς απαιτούνται οι ψήφοι των 92 από το σύνολο των 183 βουλευτών της αυστριακής Βουλής, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει ήδη από μία υπερψήφισή της από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (που διαθέτουν 52 έδρες) και των Ελευθέρων (51). Στο εσωτερικό, τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Ελευθέρων, δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη στάση τους κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, που έχει διατυπώσει η «Λίστα Τώρα», ή για το εάν θα υπάρξει από την πλευρά τους πρόταση με άλλη διατύπωση, ενώ την Παρασκευή είχε τεθεί και θέμα για διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Το Κόμμα των Ελευθέρων επιδιώκει την ανατροπή του καγκελάριου προφανώς για εκδικητικούς λόγους απέναντί του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τα άλλα τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Ελεύθεροι και Λίστα Τώρα) την επιδιώκουν σε σχέση με τις «μεγάλες ευθύνες για την κυβερνητική συνεργασία του Σεμπάστιαν Κουρτς με τους Ελευθέρους» , με το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ να είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής .